Modelovereenkomst Wet DBA en Maatschap: Alles wat je moet weten

Inleiding tot de Wet DBA en modelovereenkomsten

De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is ingevoerd om schijnzelfstandigheid terug te dringen. Sinds 1 mei 2016 heeft deze wet het einde van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) betekend en zijn modelovereenkomsten geïntroduceerd.

Hoe werkt een modelovereenkomst?

Een modelovereenkomst is een voorbeeldovereenkomst gepubliceerd door de Belastingdienst om duidelijkheid te bieden over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Deze overeenkomst maakt duidelijk of de werkzaamheden als opdracht of als werk in loondienst moeten worden beschouwd.

Voordelen van een modelovereenkomst

  • Als een modelovereenkomst door de Belastingdienst is goedgekeurd, weet de opdrachtgever zeker dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen.
  • Het gebruik van een modelovereenkomst is niet verplicht, maar het biedt zekerheid over de aard van de arbeidsrelatie.
  • Zolang de feitelijke werksituatie overeenkomt met de afspraken in de modelovereenkomst, is het duidelijk dat er geen sprake is van loondienst.

Beperkingen van een modelovereenkomst

  • Een getekende modelovereenkomst betekent niet automatisch dat de Belastingdienst je als zelfstandig ondernemer erkent. Het zegt iets over de opdracht, niet over je onderneming of je recht op ondernemersaftrek.
  • Met een modelovereenkomst kun je een factuur sturen, maar btw kun je alleen in rekening brengen als je een btw-nummer hebt.

Toepassing in een maatschap

Een maatschap is een vorm van samenwerking waarbij meerdere personen onder dezelfde bedrijfsnaam hun beroep uitoefenen.

Maatschapscontract

In een maatschap is het verstandig om een maatschapscontract op te stellen, hoewel dit niet verplicht is. In dit contract worden afspraken vastgelegd over de samenwerking, zoals:

  • Wie de maten zijn en wat ze inbrengen.
  • Hoe de winst wordt verdeeld.
  • Hoe de bevoegdheden worden verdeeld.
  • Hoe en wanneer de maatschap wordt opgeheven.

Modelovereenkomst in een maatschap

Als leden van een maatschap opdrachten aannemen, kan het gebruik van een modelovereenkomst helpen om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie met de opdrachtgever. Dit is besonders handig als de maatschap meerdere opdrachten uitvoert waarbij de arbeidsrelatie niet altijd duidelijk is.

Verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid in een maatschap met modelovereenkomst

  • De maten zijn verantwoordelijk voor het nakomen van de afspraken in de modelovereenkomst.
  • Als de maatschap als geheel een opdracht aanneemt, zijn alle maten aansprakelijk voor de verplichtingen die hieruit voortkomen.
  • Het is belangrijk om in het maatschapscontract te regelen hoe de maatschap blijft bestaan na het vertrek of overlijden van een maat.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is een modelovereenkomst onder de Wet DBA?

Een modelovereenkomst is een voorbeeldovereenkomst gepubliceerd door de Belastingdienst om duidelijkheid te bieden over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Het maakt duidelijk of de werkzaamheden als opdracht of als werk in loondienst moeten worden beschouwd.

Is het verplicht om een modelovereenkomst te gebruiken?

Nee, het gebruik van een modelovereenkomst is niet verplicht, maar het biedt zekerheid over de aard van de arbeidsrelatie.

Hoe werkt een modelovereenkomst in een maatschap?

In een maatschap kan een modelovereenkomst helpen om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie met de opdrachtgever. Het is belangrijk dat de feitelijke werksituatie overeenkomt met de afspraken in de modelovereenkomst.

Wie is aansprakelijk in een maatschap met een modelovereenkomst?

De maten zijn persoonlijk aansprakelijk voor hun eigen handelingen en financiën. Als de maatschap als geheel een opdracht aanneemt, zijn alle maten aansprakelijk voor de verplichtingen die hieruit voortkomen.

Wat gebeurt er als een maat de maatschap verlaat of overlijdt?

De maatschap is ontbonden als een maat stopt of overlijdt, tenzij er in het maatschapscontract een verblijvensbeding of overnamebeding is opgenomen om de maatschap te laten voortbestaan.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.