Wat is een Modelovereenkomst DBA? Uitleg en Regels
Inhoudsopgave
Wat is een Modelovereenkomst DBA?
De Wet Deregulering beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is ingevoerd om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en duidelijkheid te scheppen over de aard van de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Een cruciaal onderdeel van deze wet zijn de modelovereenkomsten.
Hoe werkt een modelovereenkomst?
Een modelovereenkomst is een door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomst die duidelijk maakt of er sprake is van een dienstverband of een opdracht. Deze overeenkomst moet voorafgaand aan de opdracht worden opgesteld en goedgekeurd om zekerheid te hebben over de arbeidsrelatie.
Doel van de modelovereenkomst
Het doel van de modelovereenkomst is om te voorkomen dat de Belastingdienst de inhuur van een zzp’er als een arbeidsovereenkomst aanmerkt. Hierdoor weet de opdrachtgever zeker dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen.
Stappenplan voor een modelovereenkomst
– **Zoek een modelovereenkomst**: Kies een modelovereenkomst die past bij de manier waarop je samen wilt werken. Deze overeenkomsten zijn beschikbaar op de website van de Belastingdienst.
– **Pas de modelovereenkomst aan**: Je kunt de modelovereenkomst aanpassen, maar de door de Belastingdienst geel gemarkeerde delen mag je niet veranderen.
– **Leg vast**: Leg vast volgens welke modelovereenkomst je gaat werken en verwijs hier naar in je aanbestedingsdocument of contract.
– **Werk volgens de afspraken**: Zorg ervoor dat de opgedragen werkzaamheden in overeenstemming zijn met de modelovereenkomst.
Voordelen en risico’s van een modelovereenkomst
– **Zekerheid**: Een modelovereenkomst biedt zekerheid over de aard van de arbeidsrelatie, waardoor beide partijen weten wat ze kunnen verwachten.
– **Geen loonheffingen**: De opdrachtgever hoeft geen loonheffingen in te houden en te betalen als de modelovereenkomst correct wordt toegepast.
– **Risico’s**: Als de feitelijke werksituatie niet overeenkomt met de modelovereenkomst, kan de Belastingdienst alsnog een dienstbetrekking vaststellen, wat financiële gevolgen kan hebben.
De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige
Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.
Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden
Veelgestelde vragen
Is een modelovereenkomst verplicht?
Nee, het is niet verplicht om een modelovereenkomst op te stellen, maar het biedt wel zekerheid over de aard van de arbeidsrelatie.
Hoe lang is een modelovereenkomst geldig?
Een modelovereenkomst kan voor een periode van maximaal 5 jaar zekerheid bieden over de loonheffingen.
Kan ik een modelovereenkomst aanpassen?
Ja, je kunt de modelovereenkomst aanpassen, maar de door de Belastingdienst geel gemarkeerde delen mag je niet veranderen.
Wat gebeurt er als de Belastingdienst een dienstbetrekking vaststelt?
Als de Belastingdienst een dienstbetrekking vaststelt, kunnen er financiële gevolgen zijn voor zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer, zoals het moeten betalen van loonheffingen.