Wet DBA voor Interim Professionals: Wat Verandert in 2025

Inleiding op de Wet DBA

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) is ingevoerd om schijnzelfstandigheid aan te pakken en een gelijker speelveld te creëren op de arbeidsmarkt. Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst deze wet weer volledig gaan handhaven, na een periode van handhavingsmoratorium.

Veranderingen per 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst actief controleren of zzp’ers echt zelfstandig zijn en niet achter schijnzelfstandigheid verschuilen. Hierdoor krijgen zowel opdrachtgevers als zzp’ers meer verantwoordelijkheden.

Handhaving door de Belastingdienst

De Belastingdienst zal scherper controleren of de opdrachtovereenkomsten in de praktijk ook daadwerkelijk als zelfstandige arbeidsrelaties worden uitgevoerd. Dit betekent dat niet alleen de contractuele afspraken, maar ook de dagelijkse werkwijze onder de loep genomen zal worden.

Risico’s voor Opdrachtgevers

Opdrachtgevers die zzp’ers inhuren voor niet-zelfstandig werk riskeren boetes en naheffingen. Er wordt gesproken over een overgangsjaar waarin geen of beperkte boetes worden opgelegd, mits de organisatie aantoonbare stappen neemt tegen schijnconstructies.

Impact op zzp’ers en Opdrachtgevers

Voor zzp’ers

Zzp’ers moeten kunnen bewijzen dat ze echt zelfstandig werken en voldoen aan de eisen van de Wet DBA. Dit betekent dat hun administratie en documentatie volledig op orde moeten zijn. Zzp’ers die langdurig voor één opdrachtgever werken en taken uitvoeren die ook door vaste medewerkers worden gedaan, lopen het risico als schijnzelfstandige te worden gezien.

Voor Opdrachtgevers

Opdrachtgevers moeten controleren of er echt sprake is van een zelfstandige arbeidsrelatie en niet van een verkapt dienstverband. Zij moeten aantoonbaar stappen nemen om schijnzelfstandigheid te voorkomen, zoals het informeren naar andere opdrachten van de zzp’er en het zorgen voor autonomie in werktijden en taken.

Hoe Schijnzelfstandigheid Wordt Bestreden

Rechtsvermoeden van Arbeidsovereenkomst

In de conceptwetgeving voor de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) is opgenomen dat bij een tarief onder de €33,- per uur, zelfstandigen die dat wensen, makkelijker een arbeidsovereenkomst kunnen claimen. Dit dient als indicatie voor toekomstige handhaving door de Belastingdienst.

Praktische Maatregelen

Organisaties moeten ervoor zorgen dat contracten in lijn zijn met de Wet DBA, dat interimmers een KvK-inschrijving en aansprakelijkheidsverzekering hebben, en dat er per daadwerkelijk gewerkt uur gefactureerd wordt. Ook moet er geen vast moment van uitbetaling zijn en moet de interimmer debiteurenrisico lopen.

Alternatieven voor Traditioneel Zzp’en

Arbeidsovereenkomst

Zzp’ers kunnen een dienstverband aangaan bij de opdrachtgever door een arbeidsovereenkomst te treffen. Hierbij bindt de zelfstandige zich als werknemer aan een werkgever tegen loon. Drie elementen moeten hierbij aanwezig zijn: arbeid, loon, en gezag.

Detachering

Als een opdracht niet aan de Wet DBA voldoet, kan de zzp’er via detachering werken. Hierbij wordt de zzp’er verloond door een derde partij, waardoor de opdrachtgever geen risico loopt op schijnzelfstandigheid.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is de Wet DBA en waarom wordt deze gehandhaafd?

De Wet DBA is ingevoerd om schijnzelfstandigheid aan te pakken en een gelijker speelveld te creëren op de arbeidsmarkt. Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst deze wet weer volledig gaan handhaven om te zorgen dat zzp’ers echt zelfstandig zijn en niet achter schijnzelfstandigheid verschuilen.

Wat zijn de risico’s voor opdrachtgevers bij het inhuren van zzp’ers?

Opdrachtgevers die zzp’ers inhuren voor niet-zelfstandig werk riskeren boetes en naheffingen. Zij moeten aantoonbaar stappen nemen om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Hoe kan ik als zzp’er bewijzen dat ik echt zelfstandig werk?

Als zzp’er moet je kunnen bewijzen dat je administratie en documentatie volledig op orde zijn. Je moet ook aantonen dat je autonomie hebt in werktijden en taken, en dat je niet langdurig voor één opdrachtgever werkt met taken die ook door vaste medewerkers worden gedaan.

Wat zijn de alternatieven voor traditioneel zzp’en?

Alternatieven zijn het aangaan van een arbeidsovereenkomst bij de opdrachtgever of via detachering werken, waarbij de zzp’er verloond wordt door een derde partij.

Wat gebeurt er als ik niet voldoe aan de eisen van de Wet DBA?

Als je niet voldoet aan de eisen van de Wet DBA, loop je het risico op boetes en naheffingen. Bovendien kan de opdrachtgever verplicht worden om je in dienst te nemen als werknemer.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.