Gevolgen Wet DBA voor opdrachtgevers

Inleiding tot de Wet DBA

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is ingevoerd om duidelijkheid te scheppen over arbeidsrelaties en schijnzelfstandigheid te voorkomen. Het doel is om te bepalen of een zzp’er (zelfstandige zonder personeel) daadwerkelijk als ondernemer werkt of in feite in loondienst is.

Handhaving vanaf 2025

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst actief handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat het handhavingsmoratorium, dat tot nu toe een soepele handhaving toestond, niet langer van toepassing is. Opdrachtgevers kunnen vanaf 2025 naheffingen voor loonbelasting krijgen als de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van een dienstverband in plaats van een zelfstandige opdracht. Deze naheffingen kunnen niet verder teruggaan dan 1 januari 2025, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid.

Modelovereenkomsten en hun rol

Modelovereenkomsten zijn een manier om zekerheid te krijgen over de aard van de arbeidsrelatie. Deze overeenkomsten zijn goedgekeurd door de Belastingdienst en helpen om te voorkomen dat een zzp’er als werknemer wordt aangemerkt. Vanaf 6 september 2024 worden er geen nieuwe modelovereenkomsten meer goedgekeurd, maar bestaande modelovereenkomsten blijven geldig tot eind 2025.

Voorwaarden voor ondernemerschap

Om te bepalen of een zzp’er daadwerkelijk als ondernemer werkt, moeten verschillende voorwaarden worden vervuld:
– De zzp’er moet zich als ondernemer gedragen en commercieel risico dragen.
– De vergoeding moet hoger liggen dan wat normaal gesproken aan werknemers wordt betaald.
– De zzp’er moet zelf kunnen bepalen hoe het werk wordt uitgevoerd.
– Het moet gaan om verschillende opdrachten en opdrachtgevers.
– De opdrachten moeten van kortere duur zijn of een beperkt aantal uren per week.
– Er moet sprake zijn van een resultaatverplichting waar de zzp’er op kan worden aangesproken.

Fiscale gevolgen en boetes

Als de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van een dienstverband, moeten de opdrachtgever en de zzp’er alsnog loonbelasting en premies volksverzekeringen betalen. Bovendien kan de opdrachtgever vanaf 2026 boetes krijgen voor schijnzelfstandigheid. Het is belangrijk om goede afspraken te maken en eventueel een modelovereenkomst te gebruiken om deze risico’s te vermijden.

Samenwerking en Beoordeling

Opdrachtgevers en zzp’ers zijn samen verantwoordelijk voor de fiscale gevolgen van de arbeidsrelatie. Ze kunnen een gesprek aanvragen bij de Belastingdienst voor de beoordeling van de arbeidsrelatie. Ook zijn er hulpmiddelen zoals de check van de Belastingdienst en de website van de Rijksoverheid om te bepalen of er sprake is van een zelfstandige opdracht of een dienstverband.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat zijn de gevolgen als ik geen modelovereenkomst gebruik?

Als je geen modelovereenkomst van de Belastingdienst gebruikt, heb je geen zekerheid over de dienstbetrekking. Als de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van loondienst, moeten jij en de opdrachtnemer alsnog loonbelasting en premies volksverzekeringen betalen over de vergoeding. Bovendien kan er een boete volgen.

Kan ik de loonheffingen doorschuiven naar de zzp’er?

Je kunt afspraken maken over het doorschuiven van de loonheffingen, maar een eventuele boete en de nageheven premies voor de werknemersverzekering en de bijdrage zorgverzekeringswet mag je niet doorbelasten.

Wat gebeurt er als ik een zzp’er inhuur via een intermediair?

Als je een zzp’er inhuurt via een bemiddelingsbureau, kan het bemiddelingsbureau de formele opdrachtgever van de zzp’er zijn. In dat geval ligt het risico op het ontstaan van een dienstbetrekking bij het bemiddelingsbureau. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de doorbelasting van eventuele naheffingen.

Kan de Belastingdienst een waarschuwing geven voordat er een boete volgt?

Ja, de Belastingdienst kan een waarschuwing geven voordat er een boete volgt. Dit geeft de opdrachtgever de tijd om zijn boeken op orde te maken en de noodzakelijke aanpassingen te doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.