Wet DBA en zzp’ers in de creatieve industrie

Wat is de Wet DBA?

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is een wet die sinds 1 mei 2016 van kracht is en bedoeld is om de grens tussen zelfstandige ondernemers en werknemers scherp te stellen. De wet bepaalt of iemand als zzp’er werkt of feitelijk als werknemer kan worden beschouwd.

Criteria voor Zelfstandigheid

Of iemand als zzp’er of werknemer wordt beschouwd, hangt af van verschillende criteria, waaronder:

– Gezagsverhouding: Werkt de zelfstandige onder het gezag van de opdrachtgever?
– Aard en duur van de werkzaamheden: Wat is de aard en duur van de werkzaamheden?
– Wijze van werkzaamheden en werktijden: Hoe worden de werkzaamheden en werktijden bepaald?
– Inbedding van het werk: Hoe is het werk ingebed in de organisatie van de opdrachtgever?
– Persoonlijke uitvoering: Moet de zelfstandige het werk persoonlijk uitvoeren?
– Contractuele regeling: Hoe is de contractuele regeling van de verhouding tussen partijen tot stand gekomen?
– Beloning: Hoe wordt de beloning bepaald en uitgekeerd?
– Commercieel risico: Loop je als ondernemer commercieel risico?
– Economisch verkeer: Gedraagt degene die de werkzaamheden verricht zich in het economisch verkeer als ondernemer?

Veranderingen in 2025

Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst de Wet DBA weer strenger handhaven. Hier zijn enkele belangrijke veranderingen:

Strengere Handhaving

Na een periode van minder strikte controle zal de Belastingdienst vanaf 2025 scherper toezien op de arbeidsrelaties tussen zelfstandigen en hun opdrachtgevers. Dit betekent dat er meer controles zullen zijn op schijnconstructies waarbij eigenlijk sprake is van een dienstverband, maar waarbij de inzet van een medewerker ten onrechte als zelfstandige constructie is vormgegeven.

Geen Bescherming door Modelovereenkomsten

Voorheen boden goedgekeurde modelovereenkomsten tussen opdrachtgever en zzp’er een bepaalde zekerheid. Vanaf 2025 zal de Belastingdienst echter vooral kijken naar hoe de samenwerking daadwerkelijk in de praktijk wordt ingevuld. Als de Belastingdienst vaststelt dat een zzp’er eigenlijk in loondienst zou moeten werken, kan dit leiden tot correcties van loonheffingen en mogelijk juridische gevolgen.

Impact op zzp’ers in de Creatieve Industrie

De nieuwe regels en strengere handhaving van de Wet DBA zullen significante gevolgen hebben voor zzp’ers in de creatieve industrie.

Verlies van Flexibiliteit

Voor veel zzp’ers betekent de nieuwe wetgeving dat ze niet langer als zelfstandige voor hun huidige opdrachtgevers kunnen werken, omdat ze feitelijk in loondienst zouden moeten zijn. Opdrachtgevers zullen het risico op naheffingen proberen te vermijden door liever werknemers aan te nemen.

Verlies van Opdrachten

Sommige zzp’ers zullen merken dat hun opdrachtgevers hen niet langer willen inhuren omdat ze liever werknemers aannemen om problemen met de nieuwe wetgeving te voorkomen. Dit kan leiden tot een verlies van opdrachten en inkomsten voor zzp’ers.

Bescherming Tegen Misbruik

De strengere handhaving van de wetgeving biedt zzp’ers die onder slechte omstandigheden werken meer bescherming tegen misbruik van hun zelfstandige status. Dit is vooral relevant in sectoren waar te lage tarieven en te hoge werkdruk regelmatig voorkomen, zoals in de creatieve sector.

Hoe je je kunt Voorbereiden

Om compliant te blijven met de nieuwe regels, moeten zowel zzp’ers als opdrachtgevers actie ondernemen.

Zzp’ers

– Controleer je Ondernemerschap: Zorg dat je voldoet aan de criteria van ondernemerschap. Heb je meerdere opdrachtgevers? Kun je je werk zelf inrichten? Draag je ondernemersrisico?
– Aanpassen van Werkrelaties: Pas je werkrelaties aan waar nodig. Zorg dat je contracten en werkafspraken in lijn zijn met de praktijk.

Opdrachtgevers

– Juiste Contracten: Zorg dat de contracten en werkafspraken in lijn zijn met de praktijk. Voorkom dat zzp’ers onder gezag werken, anders loop je het risico op naheffingen of boetes.
– Duidelijke Afspraken: Maak duidelijke afspraken over de opdrachtduur, tarieven, en taken om juridische risico’s en frustraties te voorkomen.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is de Wet DBA en waarom is het belangrijk?

De Wet DBA is een wet die de grens tussen zelfstandige ondernemers en werknemers scherp stelt. Het is belangrijk om schijnzelfstandigheid te voorkomen en om duidelijkheid te bieden over de status van zzp’ers.

Wat verandert er in 2025?

Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst de Wet DBA strenger handhaven. Dit betekent meer controles op schijnconstructies en geen bescherming meer door modelovereenkomsten.

Hoe weet ik of ik als zzp’er of werknemer word beschouwd?

Dit hangt af van verschillende criteria, zoals gezagsverhouding, aard en duur van de werkzaamheden, en commercieel risico. Als je onder gezag van de opdrachtgever werkt en weinig vrijheid hebt in je werkuitvoering, kan dit erop wijzen dat je feitelijk als werknemer moet worden behandeld.

Wat zijn de gevolgen als ik niet voldoe aan de criteria van de Wet DBA?

Als je niet voldoet aan de criteria, kan dit leiden tot naheffingen van loonheffingen, verlies van fiscale voordelen, en mogelijk juridische gevolgen. Ook kan de opdrachtgever verantwoordelijk worden gesteld voor loonheffingen en moet je mogelijk als werknemer worden behandeld.

Hoe kan ik me als zzp’er voorbereiden op de nieuwe regels?

Controleer of je voldoet aan de criteria van ondernemerschap, pas je werkrelaties aan waar nodig, en zorg dat je contracten en werkafspraken in lijn zijn met de praktijk.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.