Wet DBA en Partners in een Maatschap: Alles wat je moet weten

Wat is een Maatschap?

Een maatschap, ook wel “maatschap” genoemd, is een zakelijke structuur waarin twee of meer partners samen een bedrijf runnen onder een gedeelde naam. In een maatschap zijn alle partners mede-eigenaar en dragen ze samen de verantwoordelijkheid voor de projecten. Er is geen startkapitaal vereist, en elke partner draagt bij in de vorm van geld, goederen of arbeid.

Hoe Werkt de Wet DBA voor Maatschappen?

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) richt zich op de verhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en kijkt naar de gezagsverhouding zoals die tussen werkgever en werknemer. Binnen een maatschap werken partners op basis van gelijkwaardigheid, wat betekent dat er geen sprake is van een juridische werkgever-werknemersrelatie. Hierdoor is er geen risico op schijnzelfstandigheid en hoeven partners en klanten niet bang te zijn voor onverwachte boetes of naheffingen.

Aansprakelijkheid en Schulden

In een maatschap zijn de partners persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. De maatschap heeft geen rechtspersoonlijkheid, wat betekent dat partners hun eigen handelingen en financiën met hun eigen geld moeten verantwoorden. Als de onderneming niet genoeg activa heeft om de schulden te betalen, kunnen de privé-activa van de partners in beslag worden genomen. Partners kunnen echter in de maatschapscontract bepalen wie welke bevoegdheden heeft en hoe beslissingen genomen worden.

Belastingen en Fiscale Voordelen

Een maatschap heeft fiscale transparantie, wat betekent dat elke partner die voldoet aan de eisen voor ondernemerschap voor de inkomstenbelasting als ondernemer wordt beschouwd. Elke partner betaalt inkomstenbelasting over zijn deel van de winst van de onderneming en kan gebruikmaken van de mkb-winstvrijstelling en andere fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. De maatschap zelf betaalt BTW, maar de partners niet persoonlijk.

Opzetten en Beëindigen van een Maatschap

Om een maatschap op te zetten, moet je de maatschap inschrijven in het Handelsregister van de KVK. Het is niet verplicht om een maatschapscontract op te stellen, maar het is aan te raden om duidelijke afspraken vast te leggen over de verdeling van winsten, bevoegdheden en de beëindiging van de maatschap. Als een partner de maatschap verlaat of overlijdt, houdt de maatschap op te bestaan, tenzij er een overname- of voortzettingclausule in het contract is opgenomen.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is de Wet DBA en hoe werkt het voor maatschappen?

De Wet DBA richt zich op de verhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en kijkt naar de gezagsverhouding zoals die tussen werkgever en werknemer. In een maatschap werken partners op basis van gelijkwaardigheid, wat betekent dat er geen sprake is van een juridische werkgever-werknemersrelatie en dus geen risico op schijnzelfstandigheid.

Zijn partners in een maatschap persoonlijk aansprakelijk?

Ja, partners in een maatschap zijn persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. De maatschap heeft geen rechtspersoonlijkheid, wat betekent dat partners hun eigen handelingen en financiën met hun eigen geld moeten verantwoorden.

Hoe worden belastingen en fiscale voordelen geregeld in een maatschap?

Een maatschap heeft fiscale transparantie, wat betekent dat elke partner die voldoet aan de eisen voor ondernemerschap voor de inkomstenbelasting als ondernemer wordt beschouwd. Elke partner betaalt inkomstenbelasting over zijn deel van de winst van de onderneming en kan gebruikmaken van de mkb-winstvrijstelling en andere fiscale voordelen.

Hoe kan ik een maatschap opzetten en wat zijn de vereisten?

Om een maatschap op te zetten, moet je de maatschap inschrijven in het Handelsregister van de KVK. Het is niet verplicht om een maatschapscontract op te stellen, maar het is aan te raden om duidelijke afspraken vast te leggen over de verdeling van winsten, bevoegdheden en de beëindiging van de maatschap.

Wat gebeurt er als een partner de maatschap verlaat of overlijdt?

Als een partner de maatschap verlaat of overlijdt, houdt de maatschap op te bestaan, tenzij er een overname- of voortzettingclausule in het contract is opgenomen. In dit geval kunnen de overblijvende partners de maatschap voortzetten met een nieuwe partner of als eenmanszaak.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.