Wet DBA en btw-plicht: Alles wat u moet weten
Inhoudsopgave
Wat is de Wet DBA?
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is ingevoerd om duidelijkheid te scheppen over de werkrelatie tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer, vaak een zzp’er. Deze wet heeft de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) afgeschaft en legt de verantwoordelijkheid bij zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer om de arbeidsrelatie te beoordelen en de juiste contractvorm te kiezen.
Btw-plicht en de Wet DBA
Zelfstandig ondernemersbegrip binnen de btw
Voor de btw geldt een zelfstandig ondernemersbegrip. Dit betekent dat beoordeeld moet worden of er sprake is van ondernemerschap, los van de beoordeling voor de inkomstenbelasting. Een btw-ondernemer is iemand die zelfstandig leveringen en diensten verricht.
Fictieve dienstbetrekking en btw-plicht
Een fictieve dienstbetrekking, zoals die in de Wet op de loonbelasting is opgenomen, sluit btw-plicht niet uit. Bijvoorbeeld, commissarissen werden voor de loonbelasting als werknemers beschouwd, maar moesten toch btw afdragen over hun vergoedingen.
Gevolgen van een loondienstbetrekking voor de btw
Als de Belastingdienst achteraf bepaalt dat er geen overeenkomst was met een zelfstandig ondernemer, maar feitelijk sprake was van een loondienstbetrekking, hebben dit significante gevolgen voor zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer.
Ten onrechte berekende btw
– Als er sprake is van een loondienstbetrekking, is er geen btw verschuldigd over het loon. Dit betekent dat er ten onrechte btw in rekening is gebracht.
– De opdrachtgever kan deze btw niet in aftrek brengen en moet correctieaangiften doen om de ten onrechte afgetrokken btw terug te betalen aan de Belastingdienst.
– De opdrachtnemer moet creditnota’s uitreiken aan de opdrachtgever om recht te krijgen op een teruggave van de btw.
Terugvragen van btw
– Het terugvragen van btw is gebonden aan termijnen en moet in overleg met de Belastingdienst gebeuren.
– De Belastingdienst kan aanvullende voorwaarden stellen voordat zij overgaan tot terugbetaling van de eerder ten onrechte in rekening gebrachte btw.
Handhaving en boetes vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst de Wet DBA weer actief handhaven. Hierbij zullen inspecteurs naheffingsaanslagen loonheffing en sociale premies opleggen zonder waarschuwing vooraf, tenzij er sprake is van een overgangsregeling.
Boetes en naheffingen
– Boetes zullen pas vanaf 2026 worden uitgedeeld, maar naheffingen kunnen al in 2025 worden opgelegd.
– Opdrachtgevers die ‘kwaadwillend’ zijn, ofwel opzettelijk de regels overtreden, kunnen direct boetes krijgen.
Controles en aanwijzingen
– De Belastingdienst houdt toezicht door boekenonderzoeken en kan aanwijzingen geven om de arbeidsrelatie aan te passen als er sprake is van schijnzelfstandigheid.
De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige
Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.
Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden
Veelgestelde vragen
Wat is de Wet DBA en hoe werkt het?
De Wet DBA is ingevoerd om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzp’ers. Zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer moeten samen beoordelen of er sprake is van een loondienst of een opdracht.
Wat zijn de criteria om te bepalen of iemand als zzp’er mag worden ingehuurd?
De criteria omvatten het ontbreken van een gezagsverhouding, de vrijheid om het werk zelf te organiseren, de mogelijkheid om het werk door iemand anders te laten doen, en het niet ontvangen van loon (bijvoorbeeld vakantiegeld of doorbetaling bij ziekte).
Wat gebeurt er als de Belastingdienst bepaalt dat er sprake is van een loondienstbetrekking in plaats van een opdracht?
Als de Belastingdienst bepaalt dat er sprake is van een loondienstbetrekking, moeten correctieaangiften worden gedaan voor de btw en loonheffingen. De opdrachtgever moet de ten onrechte afgetrokken btw terugbetalen, en de opdrachtnemer moet creditnota’s uitreiken om recht te krijgen op een teruggave van de btw.
Zullen er boetes worden uitgedeeld vanaf 2025?
Vanaf 2025 zal de Belastingdienst naheffingsaanslagen opleggen, maar boetes zullen pas vanaf 2026 worden uitgedeeld, tenzij er sprake is van ‘kwaadwillend’ handelen.