Detachering via DUBV voor zzp’ers: Alles wat je moet weten
Inhoudsopgave
Wat is een Declarabele Uren BV (DUBV)?
Een Declarabele Uren BV (DUBV) is een speciale vorm van een besloten vennootschap (BV) die is ontwikkeld voor zelfstandig professionals die het risico van schijnzelfstandigheid willen vermijden. Bij een DUBV ben je zowel de directeur als de enige werknemer van de BV. Dit model zorgt ervoor dat je als zelfstandige ondernemer blijft, maar ook de bescherming van een dienstverband geniet.
Hoe werkt detachering via een DUBV?
Bij detachering via een DUBV richt je samen met een partner, zoals Maatschapsvriend, een BV op waarin jij 80% aandeelhouder, directeur en bestuurder bent. De partner neemt 20% van de aandelen, maar heeft geen recht op winstdeling. Binnen deze structuur bestaat er een dienstverband tussen jou en de DUBV, waardoor je sociaal verzekerd bent en recht hebt op sociale zekerheden zoals WW en WIA.
Gezag en Toezicht
In een DUBV bestaat er een gezagsverhouding tussen jou en de BV. Dit gezag houdt toezicht op aspecten zoals de administratie, goed huisvaderschap, en het correct uitvoeren van wettelijke verplichtingen. Dit zorgt ervoor dat er een arbeidsovereenkomst ontstaat tussen jou en de DUBV, waardoor je als werknemer beschouwd wordt.
Detachering en Opdrachtkeuze
Vanuit de DUBV kun je jezelf detacheren bij één of meerdere opdrachtgevers, zonder het risico van schijnzelfstandigheid. Dit kan rechtstreeks bij de eindklant zijn of via een intermediair. De DUBV biedt je de vrijheid om opdrachten te kiezen en te bepalen hoe lang je aan een opdracht werkt.
Voordelen van een DUBV voor zzp’ers
- Sociale Zekerheid: Als werknemer van de DUBV ben je sociaal verzekerd, wat betekent dat je recht hebt op WW, WIA en andere sociale zekerheden.
- Bescherming tegen Schijnzelfstandigheid: De DUBV structuur zorgt ervoor dat je niet als schijnzelfstandige wordt aangemerkt, waardoor je en je opdrachtgever zijn gevrijwaard van naheffingen en andere risico’s.
- Flexibiliteit: Je hebt de vrijheid om opdrachten te kiezen en te bepalen hoe lang je aan een opdracht werkt.
Nadelen van een DUBV
- Verloond Werken: Als werknemer van de DUBV ontvang je loon, wat betekent dat er meer sociale premies en belasting betaald moeten worden.
- Geen Ondernemersfaciliteiten: Je hebt geen recht meer op ondernemersfaciliteiten zoals zelfstandigen- of startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling.
De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige
Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.
Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen een DUBV en een traditionele BV?
Een DUBV is specifiek ontwikkeld voor zelfstandig professionals om het risico van schijnzelfstandigheid te vermijden. In een DUBV ben je zowel directeur als enige werknemer, wat een dienstverband en sociale zekerheid oplevert.
Kan ik met een DUBV het hele jaar voor één opdrachtgever werken?
Ja, met een DUBV is het mogelijk om het hele jaar voor één opdrachtgever te werken zonder het risico van schijnzelfstandigheid. De DUBV structuur zorgt ervoor dat je als werknemer van de BV wordt beschouwd.
Wat zijn de kosten verbonden aan het oprichten van een DUBV?
De kosten voor het oprichten van een DUBV variëren, maar meestal worden deze gedeeld tussen jou en de partner die de DUBV met je opzet. Het is belangrijk om deze kosten te bespreken met de partner voordat je de DUBV opricht.
Kan ik nog steeds ondernemersfaciliteiten gebruiken met een DUBV?
Nee, als werknemer van de DUBV heb je geen recht meer op ondernemersfaciliteiten zoals zelfstandigen- of startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Je bent formeel geen ondernemer meer.
Hoe zorgt de DUBV voor bescherming tegen schijnzelfstandigheid?
De DUBV zorgt voor bescherming tegen schijnzelfstandigheid door een dienstverband te creëren tussen jou en de BV. Dit, samen met de VUR, vrijwaart zowel jou als je opdrachtgever van naheffingen en andere risico’s.