Zzp’er of werknemer: Wat is het verschil en hoe werkt de Wet DBA?
Inhoudsopgave
Wat is de Wet DBA?
De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, waarbij een zzp’er feitelijk als werknemer functioneert zonder een dienstverband te hebben. Deze wet moet opdrachtgevers en zzp’ers meer duidelijkheid geven over hun positie en rechten.
Verschil tussen zzp’er en werknemer
Een van de belangrijkste verschillen tussen een zzp’er en een werknemer is de aard van de arbeidsrelatie. Een werknemer heeft een arbeidsovereenkomst met een werkgever, waarbij de werknemer persoonlijk arbeid verricht in het belang van de werkgever, loon ontvangt en ondergeschikt is aan de werkgever in een gezagsverhouding.
Persoonlijke arbeid en loon
Een werknemer moet persoonlijk arbeid verrichten, wat een cruciaal element is om een onderscheid te maken tussen een werknemer en een zzp’er. Een zzp’er heeft geen verplichting tot het persoonlijk verrichten van de arbeid en mag in beginsel een ander sturen om de opdracht te verrichten. Ook moet de werkgever loon betalen aan de werknemer.
Gezagsverhouding
Een werknemer staat in dienst van de werkgever en is ondergeschikt in een gezagsverhouding. De werkgever heeft het recht om toezicht uit te oefenen, leiding te geven en aanwijzingen of instructies te geven, die de werknemer moet opvolgen. Bij een zzp’er is er geen vergaande gezagsverhouding, hoewel de opdrachtgever wel aanwijzingen kan geven over hoe het werk moet worden verricht.
Rechten en plichten van zzp’ers en werknemers
Werknemers genieten meer bescherming dan zzp’ers, zoals doorbetaling bij ziekte en ontslagbescherming. Deze beschermende artikelen uit het arbeidsrecht gelden niet voor zzp’ers. Werkgevers willen soms deze extra kosten en verantwoordelijkheden vermijden, wat kan leiden tot onduidelijkheid over de arbeidsrelatie.
Handhaving van de Wet DBA vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 zal de overheid strenger handhaven op de Wet DBA. Tot nu toe was de handhaving uitgesteld, waardoor schijnzelfstandigheid vaak over het hoofd werd gezien. Opdrachtgevers en zzp’ers moeten zich aanpassen aan de nieuwe regels om risico’s te minimaliseren.
Vermijd schijnzelfstandigheid
Om schijnzelfstandigheid te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de zzp’er volledig zelfstandig werkt, geen gebruik maakt van bedrijfsmiddelen, voor meerdere opdrachtgevers werkt, en dat er een duidelijke overeenkomst van opdracht is. Ook moet de zzp’er zijn eigen aansprakelijkheid dekken en werken aan afgebakende opdrachten.
Hoe schijnzelfstandigheid voorkomen
Om te voorkomen dat een zzp’er als werknemer wordt gezien, zijn er beberapa cruciale punten te volgen:
Geen gezagsverhouding
Behandel de zzp’er als een externe expert zonder aansturingsverantwoordelijkheid. Voorkom dat de zzp’er regelmatig aan teamleden rapporteert of dagelijks door hen wordt aangestuurd.
Zelfstandigheid in uitvoering
De zzp’er moet volledig zelfstandig werken. Geef geen instructies over hoe hij of zij de werkzaamheden moet uitvoeren, zolang het resultaat aan de eisen voldoet.
Geen gebruik van bedrijfsmiddelen
Beperk het gebruik van jouw bedrijfsuitrusting tot een minimum. Laat de zzp’er bij voorkeur werken met eigen middelen.
Meerdere opdrachtgevers
Vraag of de zzp’er voor meerdere opdrachtgevers werkt. Een zzp’er die enkel voor jouw organisatie werkt, kan gezien worden als een verkapte werknemer.
Duidelijke overeenkomst van opdracht
Maak een schriftelijke overeenkomst van opdracht waarin duidelijk staat beschreven dat er geen sprake is van een dienstverband. Deze overeenkomst moet goedgekeurd zijn door de Belastingdienst of gebaseerd zijn op een modelovereenkomst.
De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige
Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.
Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden
Veelgestelde vragen
Wat is de Wet DBA?
De Wet DBA is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, waarbij een zzp’er feitelijk als werknemer functioneert zonder een dienstverband te hebben.
Wat is het verschil tussen een zzp’er en een werknemer?
Een werknemer heeft een arbeidsovereenkomst, verricht persoonlijk arbeid, ontvangt loon en staat in een gezagsverhouding tot de werkgever. Een zzp’er werkt zelfstandig, mag anderen sturen om de opdracht te verrichten en heeft geen gezagsverhouding met de opdrachtgever.
Hoe kan ik schijnzelfstandigheid voorkomen?
Schijnzelfstandigheid kan worden voorkomen door te zorgen dat de zzp’er zelfstandig werkt, geen gebruik maakt van bedrijfsmiddelen, voor meerdere opdrachtgevers werkt, en dat er een duidelijke overeenkomst van opdracht is.
Wat gebeurt er als de Wet DBA vanaf 2025 strenger wordt gehandhaafd?
Vanaf 1 januari 2025 zal de overheid strenger handhaven op de Wet DBA. Opdrachtgevers en zzp’ers moeten zich aanpassen aan de nieuwe regels om risico’s te minimaliseren. Dit kan betekenen dat opdrachtgevers sneller kiezen voor detachering in plaats van het direct inhuren van zzp’ers.