Hoe word je een Zelfstandig Professional onder de Wet DBA?
Inhoudsopgave
Wat is de Wet DBA?
De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is er om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Deze wet bepaalt of een arbeidsrelatie als zelfstandige opdracht of als dienstverband geldt, gebaseerd op criteria zoals gezagsverhouding, de uitvoering en vergoeding van het werk.
Criteria voor zelfstandigheid
Om als zelfstandig professional te worden beschouwd, moet je aan beberapa belangrijke criteria voldoen:
Autonomie
Je moet zelf bepalen hoe, waar en wanneer je werkt. Er mag geen sprake zijn van een gezagsverhouding waarin de opdrachtgever je vertelt wat je moet doen.
Eigen ondernemerschap
Registreer jezelf bij de Kamer van Koophandel (KvK) en houd je administratie op orde. Bepaal je eigen tarieven en onderhandel direct met opdrachtgevers.
Zelfstandige uitvoering
Voorkom dat de opdrachtgever gezag over je uitoefent door zelf te bepalen hoe je je werk uitvoert. Werk aan je professionaliteit door trainingen en cursussen te volgen. Zorg ook dat je jezelf kunt vervangen bij afwezigheid.
Afstand van de organisatie
Houd afstand van de organisatiecultuur van de opdrachtgever. Zorg ervoor dat je niet als een ‘vast’ onderdeel van het team wordt gezien.
Diversificatie van opdrachten
Diversifieer je opdrachten en probeer niet te afhankelijk te zijn van één opdrachtgever. Dit vermindert het risico dat de Belastingdienst je als werknemer beschouwt.
Tips om te voldoen aan de Wet DBA
Documenteer je werk
Houd duidelijke documentatie bij van je werkzaamheden en de afspraken met opdrachtgevers. Dit kan helpen om je zelfstandigheid aan te tonen als dat nodig is.
Gebruik modelovereenkomsten
Maak gebruik van modelovereenkomsten om expliciet vast te leggen dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst of fictieve dienstbetrekking. Dit voorkomt boetes en naheffingen voor opdrachtgevers en zzp’ers.
Schijnzelfstandigheid check
Gebruik de schijnzelfstandigheid check van de Belastingdienst om te beoordelen of jouw arbeidsrelatie voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid.
Gevolgen van schijnzelfstandigheid
Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst actief handhaven op de wet DBA. Overtredingen kunnen leiden tot boetes en naheffingen voor zowel de opdrachtgever als de zzp’er. Het kan ook zo zijn dat je ten onrechte gebruik hebt gemaakt van ondernemerschapsfaciliteiten.
De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige
Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.
Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden
Veelgestelde vragen
Wat is de Wet DBA?
De Wet DBA is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, die bepaalt of een arbeidsrelatie als zelfstandige opdracht of als dienstverband geldt.
Hoe voorkom ik schijnzelfstandigheid?
Voorkom schijnzelfstandigheid door zelf te bepalen hoe je werkt, je eigen ondernemerschap te tonen, afstand te houden van de organisatiecultuur van de opdrachtgever, en door diversificatie van je opdrachten.
Wat gebeurt er als ik niet voldoe aan de Wet DBA?
Als je niet voldoet aan de Wet DBA, kan dit leiden tot boetes en naheffingen voor zowel de opdrachtgever als de zzp’er. Ook kan het zo zijn dat je ten onrechte gebruik hebt gemaakt van ondernemerschapsfaciliteiten.
Hoe kan ik mijn zelfstandigheid aantonen?
Je kunt je zelfstandigheid aantonen door duidelijke documentatie bij te houden van je werkzaamheden en de afspraken met opdrachtgevers, en door gebruik te maken van modelovereenkomsten.
Wat is de schijnzelfstandigheid check?
De schijnzelfstandigheid check is een tool van de Belastingdienst om te beoordelen of jouw arbeidsrelatie voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid.