Wet DBA voor zzp’ers in het onderwijs: Alles wat je moet weten

Wat is de Wet DBA?

De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is een wetgeving die sinds 2016 in Nederland van kracht is. Deze wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en zorgt ervoor dat zzp’ers en opdrachtgevers duidelijke afspraken maken over de aard van hun samenwerking.

Voorwaarden voor zzp’ers in het onderwijs

Geen gezagsverhouding

Om te voorkomen dat een zzp’er als werknemer wordt beschouwd, moet er geen sprake zijn van een gezagsverhouding. Dit betekent dat de opdrachtgever geen roosterwijzigingen mag opleggen aan de zzp’er. In de praktijk mag de zzp’er zelf bepalen wat hij wanneer, waar en hoe uitvoert. Gezamenlijk overleg over een specifiek rooster is wel mogelijk, maar dit moet vrijwillig zijn.

Werk vanuit expertise

De Belastingdienst ziet doceren als de kernactiviteit van de onderwijsinstelling. Het is daarom essentieel dat de zzp’er een specifieke expertise bezit en/of uitvoert. Inval en interim docenten vallen hieronder.

Zzp’er als ondernemer

Een zzp’er moet als ondernemer worden aangemerkt. Dit betekent dat hij/zij meerdere opdrachtgevers per kalenderjaar heeft. Dit kan met zowel korte als lange opdrachten worden ingevuld.

Voorkom inbedding

Er zijn plannen om vanaf 2026 een wet door te voeren die ‘geen inbedding’ en ‘verplichte aov’ inhoudt, maar hier is nog geen zekerheid over. Het is belangrijk om de faciliteiten van de werkgever niet te gebruiken om inbedding te voorkomen.

Handhaving van de Wet DBA per 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst de Wet DBA strikter handhaven op schijnzelfstandigheid. Als blijkt dat een onderwijsinstelling schijnzelfstandigheid in stand houdt, kan dit leiden tot boetes en naheffingen. Zzp’ers en scholen moeten alert zijn op situaties waarin een zzp’er langere tijd op een school werkt volgens het rooster en de regels van de school, aangezien dit als een gezagsverhouding kan worden gezien.

Modelovereenkomst en VOG

Om schijnzelfstandigheid te voorkomen, is het gebruik van een modelovereenkomst cruciaal. Flexonderwijs faciliteert de meest actuele overeenkomsten hiervoor. Daarnaast is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht voor zzp’ers in het onderwijs, die niet ouder mag zijn dan zes maanden.

Uurtarief en prijsafspraken

Zzp’ers bepalen zelf hun uurtarief. Het is aan de school en de zzp’er om samen een passend uurtarief overeen te komen, gebaseerd op de opdracht. Flexonderwijs geeft uitleg over wat een ‘omgerekend lerarensalaris’ is, maar bepaalt geen uurtarief.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Kan ik als zzp’er in het onderwijs werken?

Ja, ook in het onderwijs mogen zzp’ers ingezet worden, mits er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. Er moeten duidelijke afspraken zijn over de aard van de samenwerking en de zzp’er moet als ondernemer worden aangemerkt.

Wat zijn de gevolgen van schijnzelfstandigheid?

Als de Belastingdienst constateert dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, kunnen zowel de school als de zzp’er boetes en naheffingen krijgen. Dit kan ook leiden tot een herclassificatie van de zzp’er als werknemer.

Moet ik een rooster volgen als zzp’er in het onderwijs?

Nee, de opdrachtgever mag geen roosterwijzigingen opleggen aan de zzp’er. De zzp’er moet zelf bepalen wat hij wanneer, waar en hoe uitvoert, al kan er in gezamenlijk overleg een specifiek rooster worden afgesproken.

Is een VOG verplicht voor zzp’ers in het onderwijs?

Ja, een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is verplicht voor zzp’ers in het onderwijs en mag niet ouder zijn dan zes maanden.

Hoe bepaal ik mijn uurtarief als zzp’er in het onderwijs?

Zzp’ers bepalen zelf hun uurtarief. Het is aan de school en de zzp’er om samen – vanuit de opdracht – een passend uurtarief overeen te komen.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.