Wet DBA: Vervanging voor VAR-verklaring
Inhoudsopgave
Wat was de VAR-verklaring?
De VAR-verklaring was een systeem waarmee zzp’ers konden aantonen dat ze niet in vast dienstverband waren bij een organisatie. Zzp’ers moesten vaak gebruik maken van een zogeheten VAR-wuo verklaring, die ze elk jaar opnieuw moesten aanvragen. Normaal gesproken vroeg een opdrachtgever aan de opdrachtnemer om een VAR-verklaring aan te vragen, zodat de opdrachtgever fiscale zekerheid kreeg en wist dat de opdrachtnemer geen beroep kon doen op een dienstbetrekking.
Invoering en doel van de Wet DBA
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is op 1 mei 2016 ingevoerd en heeft de VAR-verklaring vervangen. Het doel van deze wet is om meer zekerheid te krijgen over de werkrelatie tussen zzp’ers en opdrachtgevers en om schijnzelfstandigheid te voorkomen. De wet legt meer verantwoordelijkheid bij zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer om te zorgen dat hun arbeidsrelatie voldoet aan de eisen van de wet.
Wat betekent de Wet DBA voor zzp’ers en opdrachtgevers?
Met de Wet DBA moeten beide partijen ervoor zorgen dat er geen gezagsverhouding is, geen verplichte persoonlijke arbeid, en dat de zzp’er meerdere opdrachtgevers heeft. Dit betekent dat:
– Er geen gezagsverhouding mag zijn: Jij bepaalt hoe je je werk uitvoert.
– Er geen verplichte persoonlijke arbeid is: Je moet in staat zijn om zelf vervanging te regelen.
– Je meerdere opdrachtgevers hebt: Afhankelijk zijn van één opdrachtgever maakt je positie kwetsbaar.
Modelovereenkomsten voor zzp’ers
Bij twijfel over de arbeidsrelatie kunnen zzp’ers en opdrachtgevers een modelovereenkomst afsluiten. Deze overeenkomsten zijn niet verplicht, maar helpen om duidelijkheid te scheppen over de zelfstandigheid van de zzp’er. Er zijn verschillende modelovereenkomsten beschikbaar via de Belastingdienst en branchegerichte organisaties.
Handhaving van de Wet DBA
De Wet DBA is sinds de invoering in een overgangsperiode geweest, waarin de Belastingdienst de wet niet actief handhaafde. Tot 1 januari 2025 zullen opdrachtgevers geen boetes of naheffingen krijgen, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid. Vanaf 2025 zal de Belastingdienst strenger controleren of zzp’ers echt zelfstandig zijn en niet in een verkapte dienstbetrekking werken.
Kwaadwillendheid
Opdrachtgevers die opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laten ontstaan of voortbestaan, kunnen wel correcties en boetes krijgen. De Belastingdienst moet hierbij drie dingen kunnen bewijzen: een fictieve dienstbetrekking, evidente schijnzelfstandigheid, en opzettelijke schijnzelfstandigheid.
Hoe kun je jezelf beschermen als zzp’er?
Om te voorkomen dat je als schijnzelfstandige wordt beschouwd, is het belangrijk om je professioneel te profileren:
– Een professionele website: Zorg voor een website die je diensten, tarieven, en werkwijze duidelijk weergeeft.
– Meerdere opdrachtgevers: Toon aan dat je meerdere opdrachtgevers hebt om je onafhankelijkheid te onderstrepen.
– Duidelijke overeenkomsten: Gebruik heldere contracten en algemene voorwaarden die voldoen aan de Wet DBA.
– Online marketing: Investeer in SEO en online marketing om je vindbaarheid te verhogen en je onafhankelijkheid te bewijzen.
De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige
Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.
Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden
Veelgestelde vragen
Wat is de Wet DBA?
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is een wet die op 1 mei 2016 is ingevoerd om schijnzelfstandigheid te voorkomen en meer zekerheid te krijgen over de werkrelatie tussen zzp’ers en opdrachtgevers.
Wat was het doel van de VAR-verklaring?
De VAR-verklaring was bedoeld om aan te tonen dat een zzp’er niet in vast dienstverband was bij een organisatie. Hiermee kreeg de opdrachtgever fiscale zekerheid.
Wat gebeurt er als de Wet DBA niet wordt nageleefd?
Vanaf 2025 zal de Belastingdienst strenger controleren of zzp’ers echt zelfstandig zijn. Opdrachtgevers en zzp’ers die de wet niet naleven, kunnen boetes en naheffingen krijgen, tenzij er sprake is van een overgangsperiode of geen kwaadwillendheid.
Hoe kan ik als zzp’er mijn zelfstandigheid aantonen?
Je kunt je zelfstandigheid aantonen door een professionele website te hebben, meerdere opdrachtgevers te tonen, duidelijke overeenkomsten te gebruiken en te investeren in online marketing en SEO.
Wat is kwaadwillendheid in de context van de Wet DBA?
Kwaadwillendheid betekent dat een opdrachtgever opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, terwijl hij weet of had kunnen weten dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking.