Wet DBA Uitstel: Alles wat je moet weten over de handhaving in 2025

Achtergrond van de Wet DBA

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) is ingevoerd op 1 mei 2016 om schijnzelfstandigheid beter aan te pakken. Deze wet verving de VAR-verklaring en gaf opdrachtgevers meer verantwoordelijkheid voor de beoordeling van de arbeidsrelaties met opdrachtnemers.

Doel van de Wet DBA

Het doel van de Wet DBA is om duidelijker te maken of een arbeidsrelatie al dan niet als een dienstbetrekking moet worden beschouwd. Hiermee wordt geprobeerd om misbruik van zelfstandig ondernemerschap tegen te gaan.

Opheffing van het handhavingsmoratorium

Per 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium in het kader van de Wet DBA opgeheven. Dit moratorium was ingevoerd om onrust en onduidelijkheid te verminderen die ontstond na de invoering van de Wet DBA in 2016. Tijdens deze periode handhaafde de Belastingdienst de regels niet actief, behalve in gevallen van evidente kwaadwillendheid.

Gevolgen van de opheffing

Met de opheffing van het handhavingsmoratorium zal de Belastingdienst actiever controleren of er sprake is van verkapte loondienst. Opdrachtgevers kunnen sneller een naheffing krijgen voor niet-betaalde loonbelasting als de arbeidsrelatie niet correct is gekwalificeerd.

Gevolgen voor zzp’ers en werkgevers

Beoordeling van arbeidsrelaties

De Belastingdienst zal meer controles uitvoeren op schijnzelfstandigheid. Hierbij wordt gekeken naar drie belangrijke vragen:

  • Worden er instructies gegeven en wordt er toezicht gehouden op het werk (materieel gezag)?
  • Is het werk organisatorisch ingebed in de organisatie van de werkgever?
  • Is er sprake van zelfstandig ondernemerschap binnen de arbeidsrelatie?

Aanpassingen in de praktijk

Werkgevers en zzp’ers moeten hun overeenkomsten aanpassen om te voldoen aan de nieuwe regels. Modelovereenkomsten, die eerder door de Belastingdienst waren goedgekeurd, zullen niet langer worden gebruikt omdat ze niet in lijn zijn met de huidige rechtspraak.

Modelovereenkomsten en hun toekomst

Uitfasering van modelovereenkomsten

Per 1 januari 2025 zullen de modelovereenkomsten die door de Belastingdienst waren goedgekeurd, worden uitgefaseerd. Deze overeenkomsten boden geen voldoende bescherming tegen de kwalificatie als dienstbetrekking, zoals bleek uit recente rechtszaken zoals het Deliveroo-arrest.

Nieuwe overeenkomsten

Bedrijven en zzp’ers moeten nu zelf overeenkomsten opstellen die voldoen aan de Wet DBA. Hierbij moet worden gekeken naar alle omstandigheden van het geval om te bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking of zelfstandig ondernemerschap.

Toekomstige ontwikkelingen

Wet VBAR

Er is een wetsvoorstel in de maak, de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (Wet VBAR), die naar verwachting op 1 januari 2026 ingevoerd zal worden. Dit wetsvoorstel moet meer duidelijkheid bieden over de kwalificatie van arbeidsovereenkomsten, maar heeft tot nu toe kritiek ontvangen vanwege het ontbreken van de beoogde duidelijkheid.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is de Wet DBA en waarom is deze ingevoerd?

De Wet DBA is ingevoerd om schijnzelfstandigheid beter aan te pakken en duidelijker te maken of een arbeidsrelatie al dan niet als een dienstbetrekking moet worden beschouwd.

Wat gebeurt er per 1 januari 2025 met de Wet DBA?

Per 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium opgeheven, waardoor de Belastingdienst actiever zal controleren of er sprake is van verkapte loondienst en naheffingen zal opleggen waar nodig.

Wat betekent de opheffing van het handhavingsmoratorium voor zzp’ers en werkgevers?

De opheffing betekent dat zzp’ers en werkgevers moeten zorgen dat hun arbeidsrelaties correct zijn gekwalificeerd. De Belastingdienst zal strenger controleren en naheffingen opleggen bij onjuiste kwalificatie.

Zullen modelovereenkomsten nog gebruikt worden?

Nee, modelovereenkomsten zullen per 1 januari 2025 worden uitgefaseerd. Bedrijven en zzp’ers moeten zelf overeenkomsten opstellen die voldoen aan de Wet DBA.

Wat is de Wet VBAR en wanneer gaat deze in?

De Wet VBAR is een wetsvoorstel dat naar verwachting op 1 januari 2026 ingevoerd zal worden. Het doel is om meer duidelijkheid te bieden over de kwalificatie van arbeidsovereenkomsten, maar het wetsvoorstel heeft tot nu toe kritiek ontvangen.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.