Modelovereenkomst Wet DBA voor Therapeuten: Alles wat je moet weten

Wat is de Wet DBA?

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is sinds 2016 in werking getreden om duidelijkheid te geven over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzp’ers. Deze wet helpt bij het voorkomen van schijnzelfstandigheid, waarbij iemand als ondernemer werkt maar feitelijk in loondienst is.

Modelovereenkomsten voor Therapeuten

De Belastingdienst heeft specifieke modelovereenkomsten goedgekeurd voor therapeuten, waaronder psychotherapeuten, klinisch (neuro-)psychologen en gz-psychologen. Deze modelovereenkomsten zijn opgesteld door organisaties zoals P3NL, NIP en LVVP in samenwerking met VvAA.

Overeenkomst van Praktijkwaarneming

Deze overeenkomst is bedoeld voor tijdelijke vervanging van een praktijkhouder. Hiermee kan een therapeut tijdelijk de praktijk overnemen zonder dat er sprake is van een dienstbetrekking.

Overeenkomst van Praktijkmedewerking

Deze overeenkomst is geschikt voor situaties waarin extra capaciteit in de praktijk nodig is. Hiermee kan een therapeut tijdelijk extra hulp inschakelen zonder de risico’s van schijnzelfstandigheid.

Hoe Voorkom je Schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid kan worden voorkomen door gebruik te maken van deze goedgekeurde modelovereenkomsten. Hierdoor is vooraf duidelijk dat de therapeut daadwerkelijk zelfstandig werkt en dat de opdrachtgever geen loonheffingen hoeft af te dragen.

  • Gebruik een Modelovereenkomst: Werk samen met je opdrachtgever aan een duidelijke overeenkomst die is goedgekeurd door de Belastingdienst.
  • Stroomschema van de Belastingdienst: Gebruik het stroomschema van de Belastingdienst om te checken of er sprake is van zelfstandigheid of loondienst.
  • Duidelijke Werkrelatie: Zorg ervoor dat de werkrelatie tussen jou en je opdrachtgever duidelijk is en niet kan worden verward met een dienstbetrekking.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is de geldigheidsduur van een modelovereenkomst?

Een modelovereenkomst is vijf jaar geldig na goedkeuring door de Belastingdienst.

Hoe weet ik of ik een modelovereenkomst nodig heb?

Als je twijfelt of je als therapeut in loondienst bent of als zelfstandig ondernemer werkt, is het aan te raden om een modelovereenkomst te gebruiken. Dit voorkomt schijnzelfstandigheid.

Waar kan ik de modelovereenkomsten vinden?

De modelovereenkomsten voor therapeuten zijn beschikbaar via de website van de Belastingdienst.

Wat zijn de consequenties van schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid kan leiden tot naheffingen en boetes omdat de opdrachtgever dan alsnog loonheffingen moet afdragen.

Kan ik zelf een modelovereenkomst opstellen?

Het is aan te raden om gebruik te maken van de goedgekeurde modelovereenkomsten van de Belastingdienst om zeker te zijn dat je aan alle eisen voldoet.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.