Wet DBA en zzp’ers in de uitvaartbranche: Alles wat je moet weten

Wat is de Wet DBA?

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) is ingevoerd om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Deze wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid te voorkomen, waarbij zzp’ers feitelijk als werknemers behandeld worden zonder de bijbehorende rechten.

Veranderingen in 2025

Vanaf 1 januari 2025 wordt de Wet DBA strenger gehandhaafd. Het handhavingsmoratorium wordt opgeheven, waardoor de Belastingdienst loonsancties kan opleggen als er sprake is van schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat de Belastingdienst naheffingen kan opleggen tot maximaal 5 jaar terug, maar alleen vanaf de datum van de opheffing van het moratorium.

Voorwaarden voor zelfstandigheid

Om als zelfstandig ondernemer te worden erkend en schijnzelfstandigheid te voorkomen, moet een zzp’er aan several voorwaarden voldoen:

Geen gezagsverhouding

De zzp’er moet zelfstandig werken zonder dat er een hiërarchische relatie bestaat met de opdrachtgever. De opdrachtgever mag geen instructies geven over de uitvoering van het werk.

Eigen risico dragen

De zzp’er is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen risico’s, zoals ziektekosten en arbeidsongeschiktheid. Er is geen recht op doorbetaling bij ziekte.

Eigen bedrijfsvoering

De zzp’er moet een eigen onderneming hebben, wat inhoudt dat hij of zij moet kunnen aantonen dat er sprake is van een bedrijfsmatige activiteit, zoals het hebben van een KvK-registratie.

Onverplichte arbeidsrelatie

De zzp’er moet de vrijheid hebben om zelf opdrachten te kiezen en kan geen verplichtingen aangaan die de onafhankelijkheid in gevaar brengen.

Meerdere opdrachtgevers

Het wordt aanbevolen dat zzp’ers werken voor meerdere opdrachtgevers om aan te tonen dat zij niet afhankelijk zijn van één opdrachtgever. Als meer dan 70% van de omzet van één klant komt, kan dit gezien worden als schijnzelfstandigheid.

Duidelijke afspraken

De zzp’er moet duidelijke afspraken maken met de opdrachtgever, bij voorkeur vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst.

Geen werknemerskenmerken

Er moeten geen kenmerken zijn die typisch zijn voor een werknemer, zoals het ontvangen van een vast salaris of het hebben van secundaire arbeidsvoorwaarden.

Gezagsverhouding en zelfstandigheid

De gezagsverhouding is een cruciaal criterium bij de beoordeling van schijnzelfstandigheid. Een gezagsverhouding houdt in dat de opdrachtgever bepaalt hoe het werk moet worden uitgevoerd en toezicht houdt op de uitvoering. Als zzp’er is het belangrijk om voldoende autonomie te hebben in de uitvoering van het werk. De opdrachtgever mag wel aangeven welk resultaat er moet worden behaald, maar niet hoe het werk moet worden uitgevoerd.

Modelovereenkomsten in 2025

Vanaf 2025 stopt de Belastingdienst met het goedkeuren van nieuwe modelovereenkomsten. Dit betekent dat zzp’ers en opdrachtgevers zelf meer verantwoordelijkheid dragen om ervoor te zorgen dat de werkrelatie aan de regels voldoet. Het is belangrijk om erop te letten dat de overeenkomst in de praktijk ook echt wordt nageleefd.

Fiscale veranderingen in 2025

Naast de strengere handhaving van de Wet DBA worden er in 2025 ook fiscale veranderingen doorgevoerd. De zelfstandigenaftrek wordt verlaagd van €3.750 in 2024 naar €2.470 in 2025. Ook wordt de MKB-winstvrijstelling verlaagd van 13,31% naar 12,7%.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is de Wet DBA en hoe beïnvloedt het zzp’ers?

De Wet DBA reguleert de arbeidsrelaties tussen opdrachtgevers en zzp’ers om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Het bepaalt of er sprake is van een opdracht of een dienstverband en legt verantwoordelijkheid bij zowel de opdrachtgever als de zzp’er.

Wat verandert er in 2025 voor zzp’ers onder de Wet DBA?

Vanaf 1 januari 2025 wordt de Wet DBA strenger gehandhaafd door het wegvallen van het handhavingsmoratorium. De Belastingdienst kan loonsancties opleggen als er sprake is van schijnzelfstandigheid, en naheffingen tot maximaal 5 jaar terug.

Hoe kan een zzp’er schijnzelfstandigheid voorkomen?

Een zzp’er kan schijnzelfstandigheid voorkomen door te voldoen aan voorwaarden zoals geen gezagsverhouding, eigen risico dragen, eigen bedrijfsvoering, onverplichte arbeidsrelatie, meerdere opdrachtgevers en duidelijke afspraken. Ook moet er geen sprake zijn van werknemerskenmerken.

Wat is de rol van modelovereenkomsten onder de Wet DBA in 2025?

Vanaf 2025 stopt de Belastingdienst met het goedkeuren van nieuwe modelovereenkomsten. Zzp’ers en opdrachtgevers moeten zelf zorgen dat de werkrelatie aan de regels voldoet en dat de overeenkomst in de praktijk wordt nageleefd.

Hoe lang mag een zzp’er bij één opdrachtgever werken zonder als schijnzelfstandige te worden beschouwd?

Er is geen harde wettelijke limiet, maar de Belastingdienst kijkt naar de duur van de samenwerking. Langdurige samenwerking, vooral langer dan een jaar, kan het risico op schijnzelfstandigheid verhogen, vooral als er vaste werktijden en controle door de opdrachtgever zijn.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.