Wet DBA en Arbeidsomstandigheden voor ZZP’ers

Inleiding tot de Wet DBA

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is ingevoerd om schijnzelfstandigheid terug te dringen en de verhouding tussen medewerkers in loondienst en zzp’ers te verbeteren. De wet richt zich op situaties waarin zzp’ers niet daadwerkelijk zelfstandig opereren, zoals werken onder directe controle van de opdrachtgever, vaste werktijden, of het langdurig uitvoeren van werk voor één klant.

Impact op ZZP’ers

Vanaf 1 januari 2025 start de Belastingdienst met strikte handhaving op schijnzelfstandigheid onder zzp’ers, wat bij veel ondernemers voor zorgen zorgt. Uit recent onderzoek blijkt dat bijna één op de zeven zelfstandigen vreest opdrachten te verliezen door deze maatregel. Voor sommigen is de impact zelfs nog groter: één op de twaalf overweegt te stoppen met ondernemen.

Gevolgen voor Opdrachtgevers

In gevallen waar de Belastingdienst concluderen kan dat sprake is van een dienstverband, moeten opdrachtgevers met terugwerkende kracht loonbelasting en sociale premies afdragen en lopen het risico op boetes. Hierdoor besluiten sommige opdrachtgevers om hun samenwerking met zzp’ers te beëindigen, wat naar verwachting zal leiden tot een daling in het aantal opdrachten voor zelfstandigen.

Beperkingen en Onzekerheden

ZZP’ers worden als schijnzelfstandig beschouwd wanneer zij werken onder arbeidsomstandigheden die lijken op die van werknemers, zoals beperkte autonomie of aansturing door de opdrachtgever. In deze gevallen kan de zelfstandige status van de zzp’er vervallen, wat hen beperkt in het gebruik van fiscale voordelen en hen aanspraak geeft op werknemersrechten, zoals doorbetaling bij ziekte en vakantiegeld.

Compliance Strategieën

Om compliant te blijven met de Wet DBA, zijn er verschillende strategieën die zzp’ers en opdrachtgevers kunnen toepassen:

Structuring Your Business

– Partnerschap (Maatschap): Een partnership is een formele collaboratie waarin meerdere zzp’ers samenwerken als één juridische entiteit. Dit reduceert het risico op misclassificatie omdat de klant een contract aangaat met de partnership in plaats van met een individuele contractor.
– Coöperatie: Een coöperatie biedt zzp’ers een collectief kader om samen te werken onder één organisatorische structuur. Dit laat toe voor gedeelde resources en risico’s terwijl de individuele onafhankelijkheid van elk lid behouden blijft.
– Private Limited Company (BV): Het opzetten van een private limited company (BV) kan een sterke juridische basis voor je bedrijf bieden. Een BV creëert een aparte juridische identiteit, waardoor contracten tussen de BV en de klant zijn en jij in dienst bent van je eigen bedrijf in plaats van direct door de klant.

Flexible Employment Options

– Midlance Arrangements: Een midlance arrangement biedt zzp’ers een combinatie van werkzekerheid en ondernemersrewards. Hierbij word je werknemer van een midlance bureau, maar behoud je nog steeds enige onafhankelijkheid door te delen in de winst van je werk.
– Agency Secondment: Agency secondment houdt in dat je via een secondment agency werkt die als je juridische werkgever fungeert. De agency handelt alle contractuele en administratieve verantwoordelijkheden af, waardoor je met klanten kunt werken zonder het risico op misclassificatie.

Statement of Work (SOW)

Een Statement of Work (SOW) verschuift de focus van je klantrelaties van uren gewerkt naar project-gebaseerde deliverables. In deze benadering specificeert je overeenkomst duidelijke resultaten en deliverables in plaats van dagelijkse taken.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is de Wet DBA en waarom is het ingevoerd?

De Wet DBA is ingevoerd om schijnzelfstandigheid terug te dringen en de verhouding tussen medewerkers in loondienst en zzp’ers te verbeteren. Het doel is om te voorkomen dat zzp’ers onder arbeidsomstandigheden werken die lijken op die van werknemers.

Hoe beïnvloedt de Wet DBA mijn werk als zzp’er?

De Wet DBA kan leiden tot veranderingen in je werkrelaties, zoals het verlies van opdrachten of de noodzaak om je bedrijfsstructuur aan te passen. Het is belangrijk om compliant te blijven door gebruik te maken van strategieën zoals partnerships, coöperaties of het opzetten van een BV.

Wat zijn de gevolgen als ik niet compliant ben met de Wet DBA?

Als je niet compliant bent, kan de Belastingdienst concluderen dat sprake is van een dienstverband, wat resulteert in het afdragen van loonbelasting en sociale premies met terugwerkende kracht en het risico op boetes.

Kan ik nog steeds werken als zzp’er na 1 januari 2025?

Ja, je kunt nog steeds werken als zzp’er, maar het is essentieel om je bedrijfsstructuur en werkrelaties aan te passen om compliant te blijven met de Wet DBA. Dit kan door het gebruik van partnerships, coöperaties, of het opzetten van een BV.

Hoe kan ik mijn contracten aanpassen om compliant te blijven?

Je kunt je contracten aanpassen door duidelijke rollen en verantwoordelijkheden te definiëren, betalingen project-gebaseerd of milestone-driven te maken, en je klantenbasis te diversifiëren om afhankelijkheid van één klant te vermijden.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.