Uitzendbureau Constructies en de Wet DBA: Alles wat je moet weten
Inhoudsopgave
Inleiding tot de Wet DBA
De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is in 2016 in werking getreden met als doel schijnzelfstandigheid en fraude van zzp’ers te voorkomen. Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst strenger handhaven op deze wet.
Veranderingen per 1 januari 2025
Vanaf 2025 zal de Belastingdienst actief controleren of zzp’ers echt zelfstandig werken of dat er sprake is van een schijnconstructie. Uitzendbureaus en bemiddelaars moeten kritisch zijn bij het inzetten van zzp’ers, aangezien schijnzelfstandigheid kan resulteren in financiële risico’s zoals boetes en naheffingen.
Criteria voor Zelfstandigheid
De Belastingdienst beoordeelt de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer aan de hand van een 10-tal criteria. Deze criteria zijn gericht op het ondernemerschap van de zzp’er en moeten aantonen dat er geen sprake is van een loondienstconstructie.
Impact op Uitzendbureaus en Bemiddelaars
Voor uitzendbureaus en bemiddelaars betekent dit dat de inzet van zzp’ers zorgvuldig bekeken moet worden. In sommige gevallen kan het beter zijn om uitzendconstructies op te zetten om flexibel personeel te verzorgen bij opdrachtgevers. Dit helpt om financiële risico’s te vermijden.
Overgangsjaar 2025
2025 wordt een soort overgangsjaar waarin uitzendbureaus en zorgorganisaties de gelegenheid krijgen om op een goede manier samen te werken met zzp’ers. De Belastingdienst zal in dit jaar milder zijn in opgelegde maatregelen, maar er zal wel gecontroleerd worden.
Praktische Stappen voor Uitzendbureaus
Om compliant te blijven, moeten uitzendbureaus de volgende stappen nemen:
- Conducteer een grondige audit van alle freelance relaties om potentiële gebieden van zorg te identificeren en herstelplannen te ontwikkelen.
- Neem juridische expertise in om ervoor te zorgen dat contracten en praktijken in overeenstemming zijn met de DBA-eisen.
- Standaardiseer processen voor het inhuren van freelancers die DBA-compliantie vanaf het begin incorporeren.
- Update freelancer contracten om duidelijk de criteria te beschrijven die door de belastingautoriteiten worden gebruikt om de werkstatus te bepalen.
- Blijf op de hoogte van eventuele aanvullende richtlijnen of wijzigingen van de Nederlandse Belastingdienst met betrekking tot DBA-handhaving.
- Compileer uitgebreide documentatie om de onafhankelijke aard van freelance relaties te ondersteunen in geval van een audit.
De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige
Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.
Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden
Veelgestelde vragen
Wat is de Wet DBA en waarom is deze belangrijk voor uitzendbureaus?
De Wet DBA is een Nederlandse wet die schijnzelfstandigheid en fraude van zzp’ers moet voorkomen. Vanaf 2025 zal de Belastingdienst strenger handhaven, wat betekent dat uitzendbureaus moeten zorgen dat hun freelance relaties compliant zijn om boetes en naheffingen te vermijden.
Hoe kan ik als uitzendbureau de nieuwe DBA-regels naleven?
Om de nieuwe DBA-regels na te leven, moet je een grondige audit van alle freelance relaties uitvoeren, juridische expertise inroepen, processen standaardiseren, contracten updaten en documentatie compileren om de onafhankelijke aard van freelance relaties te ondersteunen.
Wat zijn de criteria die de Belastingdienst gebruikt om zelfstandigheid te beoordelen?
De Belastingdienst gebruikt een 10-tal criteria om de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer te beoordelen. Deze criteria zijn gericht op het ondernemerschap van de zzp’er en moeten aantonen dat er geen sprake is van een loondienstconstructie.
Is er een overgangsjaar voor uitzendbureaus om zich aan te passen aan de nieuwe DBA-regels?
Ja, 2025 wordt een overgangsjaar waarin uitzendbureaus de gelegenheid krijgen om op een goede manier samen te werken met zzp’ers. De Belastingdienst zal in dit jaar milder zijn in opgelegde maatregelen, maar er zal wel gecontroleerd worden.