Schijnzelfstandigheid in een Maatschap: Wat Moet Je Weten?

Wat is Schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid houdt in dat een opdrachtnemer zich als zelfstandig ondernemer presenteert, terwijl er in feite sprake is van een dienstbetrekking. Dit kan leiden tot onterechte fiscale voordelen en het ontduiken van premies voor werknemersverzekeringen.

Criteria voor Schijnzelfstandigheid

De Belastingdienst beoordeelt of er sprake is van schijnzelfstandigheid op basis van drie hoofdcriteria:

Gezagsverhouding

De mate waarin de opdrachtgever zeggenschap heeft over het werk. Dit omvat het geven van inhoudelijke aanwijzingen, het naleven van bedrijfsregels en het bepalen van de werkwijze en -tijden.

Arbeid

De verplichting om het werk zelf uit te voeren. Hierbij wordt gekeken of de zzp’er zich vrij kan laten vervangen of dat de arbeid persoonlijk moet worden verricht.

Loon

De verplichting tot betaling voor de werkzaamheden. Dit betreft de vaste vergoeding en de betalingsafspraken.

Gevolgen van Schijnzelfstandigheid

Als de Belastingdienst constateert dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, kunnen er naheffingen voor loonheffingen volgen. Dit kan significant zijn, aangezien de opdrachtgever alsnog loonbelasting en premies werknemersverzekeringen moet afdragen.

Hoe Schijnzelfstandigheid Voorkomen in een Maatschap

Om schijnzelfstandigheid te voorkomen in een maatschap, moet je de volgende punten in acht nemen:

Geen Gezagsverhouding

Zorg ervoor dat de zzp’er geen bindende aanwijzingen of instructies krijgt over de wijze waarop de opdracht wordt uitgevoerd. De zzp’er moet de vrijheid hebben om zelf te bepalen hoe en wanneer het werk wordt gedaan.

Eigen Risico en Verantwoordelijkheid

De zzp’er moet het werk doen voor eigen rekening en risico. Dit betekent dat de opdracht een concreet resultaat moet hebben, een einddatum moet hebben, en dat de financiële risico’s voor extra werk bij de zzp’er liggen.

Vrijheid in Tarieven en Werktijden

De zzp’er moet de vrijheid hebben om tarieven en werktijden zelf te bepalen. Een sterke economische afhankelijkheid van één opdrachtgever kan een indicatie zijn van schijnzelfstandigheid.

Investeringen en Werkmateriaal

De zzp’er moet in eigen werkmateriaal investeren en geen dienst- en kantoormateriaal van de opdrachtgever aanvaarden. Dit onderstreept de onafhankelijkheid van de zzp’er.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid is een situatie waarin een opdrachtnemer zich als zelfstandig ondernemer presenteert, terwijl er in feite sprake is van een dienstbetrekking.

Hoe beoordeelt de Belastingdienst of er sprake is van schijnzelfstandigheid?

De Belastingdienst beoordeelt dit op basis van drie criteria: gezagsverhouding, arbeid, en loon. Als aan één van deze criteria niet is voldaan, is er geen sprake van een arbeidsovereenkomst.

Wat zijn de gevolgen van schijnzelfstandigheid?

De gevolgen kunnen naheffingen voor loonheffingen zijn, aangezien de opdrachtgever alsnog loonbelasting en premies werknemersverzekeringen moet afdragen.

Hoe kan ik schijnzelfstandigheid voorkomen in een maatschap?

Zorg ervoor dat er geen gezagsverhouding is, dat de zzp’er eigen risico en verantwoordelijkheid draagt, en dat de zzp’er vrijheid heeft in tarieven en werktijden. Ook moet de zzp’er in eigen werkmateriaal investeren.

Wat gebeurt er in 2025 met de handhaving van schijnzelfstandigheid?

Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst weer actief controleren op schijnzelfstandigheid, maar met een ‘zachte landing’: eerst een waarschuwing in plaats van een boete, en alleen naar situaties vanaf januari 2025 kijkend.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.