Schijnzelfstandigheid in Maatschappen: Wat Verandert in 2025?

Wat is Schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid treedt op wanneer een zzp’er op papier als zelfstandige werkt, maar in de praktijk als werknemer functioneert. Dit kan zich uiten in verschillende situaties, zoals wanneer een zzp’er voornamelijk voor één opdrachtgever werkt, weinig vrijheid heeft in het bepalen van tarieven en werktijden, en sterk economisch afhankelijk is van die ene organisatie.

Nieuwe Regels vanaf 2025

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, te maken kunnen krijgen met boetes en naheffingen voor loonheffingen. Er geldt een overgangsperiode van 1 jaar waarin werkgevers en werkenden nog geen vergrijpboete krijgen als zij kunnen bewijzen dat zij stappen zetten tegen schijnzelfstandigheid.

Handhaving door de Belastingdienst

De Belastingdienst zal tijdens controles naheffingen opleggen als er binnen bedrijven en organisaties sprake is van schijnzelfstandigheid. De naheffing kan tot maximaal 5 jaar terug worden opgelegd, maar de Belastingdienst kan alleen met terugwerkende kracht corrigeren tot 1 januari 2025. In de aanloop naar 1 januari 2025 zal de Belastingdienst opdrachtgevers en zzp’ers voorzien van informatie en praktische hulp via informatiesessies, webinars en bedrijfsgesprekken.

Impact op Maatschappen en Zzp’ers

Voor maatschappen en zzp’ers betekent dit dat er een nauwere controle zal zijn op de werkelijke onafhankelijkheid van de zzp’er. Als een zzp’er binnen een maatschap werkt, maar in feite als werknemer functioneert, kan dit leiden tot naheffingen en boetes. Het is belangrijk dat maatschappen en zzp’ers hun werkrelaties onder de loep nemen en waar nodig aanpassingen maken om te voldoen aan de nieuwe regels.

Praktische Tips en Stappenplan

Analyseer de Werkrelatie

Beoordeel of de zzp’er daadwerkelijk als zelfstandig ondernemer werkt of meer als werknemer.

Aanpassen van Contracten

Zorg ervoor dat contracten duidelijk aangeven dat de zzp’er zelfstandig werkt en niet ondergeschikt is aan de opdrachtgever.

Documentatie

Houd duidelijke documentatie bij van de onafhankelijkheid van de zzp’er, zoals facturen en overeenkomsten.

Opleiding en Ondersteuning

Bied opleiding en ondersteuning aan om zzp’ers te helpen hun zelfstandigheid te versterken.

Modelovereenkomsten

De Belastingdienst zal geen modelovereenkomsten meer goedkeuren omdat deze geen zekerheid vooraf kunnen geven over het werken buiten dienstverband. Lopende modelovereenkomsten worden nog wel geëerbiedigd tot de einddatum van de overeenkomst.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid treedt op wanneer een zzp’er op papier als zelfstandige werkt, maar in de praktijk als werknemer functioneert. Dit kan zich uiten in situaties waarin de zzp’er weinig vrijheid heeft en sterk afhankelijk is van één opdrachtgever.

Wat gebeurt er vanaf 1 januari 2025?

Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen boetes en naheffingen krijgen.

Is er een overgangsperiode?

Ja, er geldt een overgangsperiode van 1 jaar waarin werkgevers en werkenden nog geen vergrijpboete krijgen als zij kunnen bewijzen dat zij stappen zetten tegen schijnzelfstandigheid.

Hoe kan ik mijn organisatie beschermen tegen naheffingen?

Analyseer de werkrelaties met zzp’ers, pas contracten aan, houd duidelijke documentatie bij, en bied opleiding en ondersteuning aan om de zelfstandigheid van zzp’ers te versterken.

Zullen modelovereenkomsten nog steeds geldig zijn?

Nee, de Belastingdienst zal geen modelovereenkomsten meer goedkeuren. Lopende modelovereenkomsten worden nog wel geëerbiedigd tot de einddatum van de overeenkomst.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.