Hoe werkt de Wet DBA voor zzp’ers?
Inhoudsopgave
Wat is de Wet DBA?
De Wet DBA, of Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, is ingevoerd om duidelijkheid te scheppen over de werkrelatie tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer (zzp’er). Deze wet verving de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie), die misbruikt werd door werkgevers om zzp’ers in een verkapte dienstbetrekking te houden. Met de Wet DBA moeten opdrachtgevers en zzp’ers samen beoordelen of hun arbeidsrelatie als een zelfstandige opdracht of als een dienstverband geldt.
Waarom wordt de Wet DBA in 2025 pas gehandhaafd?
De Wet DBA zorgde voor veel onduidelijkheid sinds de invoering in 2016, waardoor de handhaving lange tijd werd uitgesteld. Het kabinet werkte aan verduidelijking van de regels, en tot die tijd pauzeerde de Belastingdienst de handhaving. Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst de wet weer actief gaan handhaven, met een overgangsregeling waarbij in 2025 nog geen boetes worden uitgedeeld, maar wel naheffingen voor verschuldigde loonbelasting.
Het doel van de Wet DBA
Het doel van de Wet DBA is om schijnzelfstandigheid aan te pakken. Soms blijkt dat iemand die als zzp’er werkzaam is, volgens de wet eigenlijk een werknemer is. De wet wil duidelijkheid scheppen over de criteria die bepalen of iemand als zzp’er of als werknemer moet worden beschouwd. Hierbij spelen factoren zoals gezagsverhouding, de uitvoering van het werk en de vergoeding een cruciale rol.
Hoe werkt de Wet DBA?
De Wet DBA legt de verantwoordelijkheid bij zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer om de arbeidsrelatie te beoordelen. Hierbij moeten ze samen de juiste contractvorm kiezen: loondienst of een opdracht. Enkele kenmerken van een opdracht voor een zzp’er zijn:
– De zzp’er bepaalt zelf hoe hij het werk doet zonder gezagsverhouding met de opdrachtgever.
– De zzp’er kan het werk door iemand anders laten doen.
– De zzp’er krijgt geen loon, zoals vakantiegeld of doorbetaling bij ziekte.
Het einde van de modelovereenkomsten
Tot voor kort konden opdrachtgevers en zzp’ers gebruikmaken van modelovereenkomsten om zeker te zijn of ze mochten samenwerken als opdrachtgever en opdrachtnemer. Deze overeenkomsten werden door de Belastingdienst beoordeeld en goedgekeurd. Echter, het kabinet heeft aangekondigd dat er vanaf 6 september 2024 geen nieuwe modelovereenkomsten meer worden beoordeeld en bestaande overeenkomsten niet meer verlengd zullen worden.
Handhaving en boetes vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst actief controles uitvoeren op schijnzelfstandigheid. Opdrachtgevers kunnen sneller een naheffing krijgen voor niet-betaalde loonbelasting als blijkt dat er sprake is van een verkapte dienstbetrekking. In 2025 zullen nog geen boetes worden uitgedeeld, maar naheffingen zijn wel mogelijk.
Tips voor opdrachtgevers en zzp’ers
Opdrachtgevers
– Stel duidelijke en specifieke overeenkomsten op die de zelfstandigheid van de zzp’er ondersteunen.
– Zorg ervoor dat de zzp’er losstaat van uw medewerkers, vrij is in werkwijze en planning, en resultaten in plaats van uren factureert.
– Documenteer afspraken en geef geen gedetailleerde instructies of toezicht om een gezagsverhouding te vermijden.
Zzp’ers
– Werk voor meerdere opdrachtgevers om je zelfstandigheid te onderstrepen.
– Gebruik eigen werkmiddelen en factureer op resultaten in plaats van uren.
– Stel zelf je werktijden vast en gebruik een duidelijke overeenkomst van opdracht onder je eigen bedrijfsnaam.
De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige
Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.
Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden
Veelgestelde vragen
Wat is de Wet DBA?
De Wet DBA, of Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, is een wet die duidelijkheid moet scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzp’ers. Ze bepaalt of een arbeidsrelatie als zelfstandige opdracht of als dienstverband geldt.
Waarom wordt de Wet DBA in 2025 pas gehandhaafd?
De Wet DBA zorgde voor veel onduidelijkheid, waardoor de handhaving lange tijd werd uitgesteld. Het kabinet werkte aan verduidelijking van de regels, en vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst de wet weer actief gaan handhaven.
Wat zijn de criteria om te bepalen of iemand een zzp’er of werknemer is?
De criteria omvatten gezagsverhouding, de uitvoering van het werk en de vergoeding. Een zzp’er bepaalt zelf hoe hij het werk doet, kan het werk door iemand anders laten doen en krijgt geen loon zoals vakantiegeld of doorbetaling bij ziekte.
Wat gebeurt er met modelovereenkomsten?
Vanaf 6 september 2024 worden er geen nieuwe modelovereenkomsten meer beoordeeld en bestaande overeenkomsten zullen niet meer verlengd worden. Opdrachtgevers en zzp’ers moeten zelf een overeenkomst maken die aan de Wet DBA voldoet.
Kan ik nog steeds boetes krijgen vanaf 2025?
In 2025 zullen nog geen boetes worden uitgedeeld, maar opdrachtgevers kunnen wel een naheffing krijgen voor verschuldigde loonbelasting als blijkt dat er sprake is van een verkapte dienstbetrekking.