Hoe omzeil je schijnzelfstandigheid? Belangrijke tips en regels
Inhoudsopgave
Wat is schijnzelfstandigheid?
Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand zich presenteert als zelfstandig ondernemer, terwijl er volgens het arbeidsrecht eigenlijk sprake is van een dienstverband. Dit kan leiden tot een oneerlijk speelveld, waarbij werkgevers hun verplichtingen ontwijken en werknemers minder bescherming genieten bij ziekte of ontslag.
Waarom is schijnzelfstandigheid een probleem?
Schijnzelfstandigheid is problematisch omdat het werkgevers in staat stelt om onder de betaling van loonbelasting en sociale premies uit te komen. Dit resulteert in minder inkomsten voor de overheid, die nodig zijn voor belangrijke voorzieningen zoals de gezondheidszorg. Bovendien hebben werknemers die als zelfstandigen worden ingehuurd, minder rechten en bescherming, zoals ziekteverlof en werkloosheidsuitkering.
Criteria voor loondienst of zelfstandigheid
De Belastingdienst gebruikt specifieke criteria om te bepalen of iemand in loondienst is of als zelfstandig ondernemer werkt. Hier zijn de belangrijkste criteria:
Beloning voor Verrichte Arbeid
De werkgever moet de werknemer een beloning betalen voor de verrichte arbeid.
Gezagsverhouding
De werkgever moet de werknemer bindende aanwijzingen en instructies kunnen geven over het verrichten van de arbeid.
Persoonlijke Arbeid
De werknemer moet persoonlijk arbeid verrichten, alhoewel dit criterium minder belangrijk is geworden na een uitspraak in het Deliveroo-arrest.
Handhaving op schijnzelfstandigheid vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Het handhavingsmoratorium, dat tijdelijk de handhaving opschortte, loopt af en wordt niet verlengd. Dit betekent dat bedrijven die mensen als zzp’ers inhuren, maar waarbij in werkelijkheid sprake is van een dienstverband, met terugwerkende kracht loonbelasting en sociale verzekeringen moeten betalen, plus eventuele boetes en rente.
Consequenties van Schijnzelfstandigheid
– Werkgevers moeten alsnog loonbelasting en sociale verzekeringen betalen.
– Werkgevers lopen arbeidsrechtelijke risico’s, zoals het toekennen van vakantiedagen, doorbetalen van loon bij ziekte, en betalen van pensioen.
– Er kan een forse naheffingsaanslag worden opgelegd, gelijk aan het totaal aan betaalde factuurbedragen.
Preventieve Maatregelen
Om schijnzelfstandigheid te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de opdracht voldoet aan de eisen van zelfstandig ondernemerschap. Hier zijn enkele tips:
– Zorg dat de zzp’er geen aanwijzingen of instructies krijgt over de wijze waarop de opdracht wordt uitgevoerd.
– Laat de zzp’er zelf de uren en dagen bepalen waarop gewerkt wordt.
– Zorg dat de zzp’er geen aanspraak kan maken op rechten die een werknemer wel heeft, zoals ziekteverlof of pensioenvoorzieningen.
– Laat de zzp’er investeren in eigen werkmateriaal en geen dienst- en kantoormateriaal aanvaarden van de opdrachtgever.
De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige
Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.
Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden
Veelgestelde vragen
Wat is de Wet DBA en hoe werkt deze?
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) is ingevoerd om duidelijkheid te scheppen over de kwalificatie van arbeidsrelaties. Deze wet maakt werkgevers en werknemers gezamenlijk verantwoordelijk voor de juiste kwalificatie van de arbeidsrelatie en voorkomt schijnzelfstandigheid.
Wat gebeurt er als ik vanaf 2025 schijnzelfstandigen inhuur?
Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat je met terugwerkende kracht loonbelasting en sociale verzekeringen moet betalen, plus eventuele boetes en rente als blijkt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid.
Hoe kan ik bepalen of iemand een echte zzp’er is of een schijnzelfstandige?
De Belastingdienst kijkt naar criteria zoals de beloning voor verrichte arbeid, de gezagsverhouding, en of de werknemer persoonlijk arbeid verricht. Ook wordt gekeken naar de integratie van het werk in de organisatie, de commerciële risico’s en de wijze waarop het contract is overeengekomen.
Wat zijn de consequenties voor zzp’ers die via platforms werken?
Als een zzp’er via een platform werkt en er blijkt sprake te zijn van schijnzelfstandigheid, kan de naheffingsaanslag aan het platform worden opgelegd. Echter, als het platform niet kan betalen, kan de Belastingdienst de ondernemer die de diensten heeft ingehuurd aanspreken voor de openstaande schuld.