Eenmanszaak en Wet DBA: Verplichtingen en Richtlijnen
Inhoudsopgave
Wat is de Wet DBA?
De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) is ingevoerd om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Zowel de opdrachtgever als de zzp’er zijn verantwoordelijk voor het bepalen of er sprake is van een opdracht of van een dienstverband. Dit is cruciaal omdat schijnzelfstandigheid gevolgen kan hebben, zoals het afdragen van loonheffingen en het verkrijgen van werknemersrechten.
Veranderingen in 2025
Vanaf 1 januari 2025 wordt de Wet DBA strenger gehandhaafd door het wegvallen van het handhavingsmoratorium. Hierdoor kan de Belastingdienst loonsancties opleggen als zij oordelen dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat de Belastingdienst naheffingen kan opleggen tot maximaal 5 jaar terug, maar alleen vanaf de datum van de opheffing van het moratorium.
Verplichtingen voor een eenmanszaak
Geen gezagsverhouding
De zzp’er moet zelfstandig werken zonder dat er een hiërarchische relatie bestaat met de opdrachtgever. De opdrachtgever mag geen instructies geven over de uitvoering van het werk.
Eigen risico dragen
De zzp’er is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen risico’s, zoals ziektekosten en arbeidsongeschiktheid. Er is geen recht op doorbetaling bij ziekte.
Eigen bedrijfsvoering
De zzp’er moet een eigen onderneming hebben, wat inhoudt dat hij of zij moet kunnen aantonen dat er sprake is van een bedrijfsmatige activiteit, zoals het hebben van een KvK-registratie, een eigen website en logo.
Onverplichte arbeidsrelatie
De zzp’er moet de vrijheid hebben om zelf opdrachten te kiezen en kan geen verplichtingen aangaan die de onafhankelijkheid in gevaar brengen.
Meerdere opdrachtgevers
Het wordt aanbevolen dat zzp’ers werken voor meerdere opdrachtgevers om aan te tonen dat zij niet afhankelijk zijn van één opdrachtgever. Als meer dan 70% van de omzet van één klant komt, kan dit gezien worden als schijnzelfstandigheid.
Duidelijke afspraken
De zzp’er moet duidelijke afspraken maken met de opdrachtgever, bij voorkeur vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst, zoals een goedgekeurde modelovereenkomst.
Geen werknemerskenmerken
Er moeten geen kenmerken zijn die typisch zijn voor een werknemer, zoals het ontvangen van een vast salaris, het hebben van een arbeidsovereenkomst, of het krijgen van secundaire arbeidsvoorwaarden.
Hoe schijnzelfstandigheid voorkomen
Zelfbeschikking
Je moet zelf bepalen hoe, wanneer en waar je werkt. De opdrachtgever mag wel aangeven welk resultaat er moet worden behaald, maar niet hoe het werk moet worden uitgevoerd.
Professionele online aanwezigheid
Een professionele website en een sterke online profilering helpen om te laten zien dat je jouw onderneming serieus neemt en de controle hebt over je werkzaamheden. Vermeld je diensten, tarieven, en werkwijze, en voeg een blog of portfolio toe om je expertise te laten zien.
Meerdere opdrachtgevers
Werken voor meerdere opdrachtgevers verkleint het risico dat je als ‘verlengstuk’ van een organisatie wordt gezien. Dit toont aan dat je niet afhankelijk bent van één partij.
Rol van de Belastingdienst
De Belastingdienst is verantwoordelijk voor het controleren van schijnzelfstandigheid. Zij onderzoeken of een zzp’er daadwerkelijk zelfstandig werkt of dat er feitelijk sprake is van een dienstverband met de opdrachtgever. Wanneer de Belastingdienst constateert dat de huidige werkrelatie niet voldoet aan de wet, wordt de opdrachtgever en zzp’er geïnformeerd over de noodzakelijke aanpassingen.
De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige
Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.
Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden
Veelgestelde vragen
Wat verandert er op 1 januari 2025 onder de Wet DBA?
Vanaf 1 januari 2025 wordt de Wet DBA strenger gehandhaafd door het wegvallen van het handhavingsmoratorium. Hierdoor kan de Belastingdienst loonsancties opleggen als zij oordelen dat er sprake is van schijnzelfstandigheid.
Hoe lang mag een zzp’er bij één opdrachtgever werken?
Er bestaat geen harde wettelijke limiet, maar de Belastingdienst kijkt naar de duur van de samenwerking om te bepalen of er sprake is van schijnzelfstandigheid. Langdurige samenwerkingen, vooral langer dan een jaar, kunnen het risico op herclassificatie naar een dienstverband verhogen.
Wat is de rol van de Belastingdienst bij de Wet DBA?
De Belastingdienst controleert of er sprake is van schijnzelfstandigheid en of de arbeidsrelatie voldoet aan de eisen van de Wet DBA. Zij kunnen naheffingen en sancties opleggen als de regels niet worden nageleefd.
Hoe kan ik mijn zelfstandigheid aantonen?
Je kunt je zelfstandigheid aantonen door te werken voor meerdere opdrachtgevers, een professionele online aanwezigheid te hebben, en duidelijke afspraken te maken met opdrachtgevers. Ook moet je zelf bepalen hoe je je werk uitvoert en geen instructies ontvangen van de opdrachtgever.
Wat zijn de gevolgen van schijnzelfstandigheid?
De gevolgen van schijnzelfstandigheid kunnen zijn dat de Belastingdienst de arbeidsrelatie herkwalificeert naar een dienstverband, wat leidt tot het afdragen van loonheffingen en het verkrijgen van werknemersrechten. Bovendien kunnen opdrachtgevers en zzp’ers sancties en naheffingen krijgen.