Arbeidsmarkt Flexibilisering en de Wet DBA: Alles wat je moet weten

Wat is de Wet DBA?

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) is ingevoerd om duidelijkheid te geven over de arbeidsrelaties tussen opdrachtgevers en zzp’ers. De volledige naam van de wet is Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties. Het doel is om “schijnzelfstandigheid” tegen te gaan en te bepalen of een relatie tussen een werkgever en een werknemer een dienstbetrekking of een overeenkomst van opdracht is.

Arbeidsovereenkomst vs. Overeenkomst van Opdracht

Een arbeidsovereenkomst houdt in dat een werknemer in dienst is van een werkgever, persoonlijk arbeid verricht en daarvoor een beloning ontvangt. Hierbij heeft de werknemer rechten zoals loon doorbetaling bij ziekte, vakantiegeld, en transitievergoeding bij ontslag. De werkgever is verplicht loonbelasting en premies in te houden en af te dragen.

Een overeenkomst van opdracht daarentegen geeft de opdrachtnemer meer vrijheid in het uitvoeren van de werkzaamheden. De opdrachtnemer is zelf verantwoordelijk voor het afdragen van eventuele belastingen en premies.

Handhaving van de Wet DBA

Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst de Wet DBA actief gaan handhaven. Dit betekent dat de Belastingdienst zal controleren of een zzp’er daadwerkelijk als zelfstandige ondernemer werkt of dat het werk gelijkwaardig is aan dat van iemand in loondienst. De Belastingdienst kijkt hierbij verder dan de afspraken op papier en onderzoekt de feitelijke situatie.

Modelovereenkomsten

Bij onduidelijkheid over het karakter van de samenwerking kan een modelovereenkomst die is goedgekeurd door de Belastingdienst een oplossing bieden. Deze modelovereenkomsten benadrukken dat de opdrachtnemer zijn of haar werkzaamheden zelfstandig en zonder gezagsverhouding uitvoert.

Gevolgen van de Wet DBA

Als de Belastingdienst vaststelt dat er sprake is van een dienstbetrekking, kan dit significante gevolgen hebben voor zowel de opdrachtgever als de zzp’er.

Voor de Opdrachtgever

– De opdrachtgever moet sociale premies en belastingen voor de werknemer betalen.
– Er kan een boete of naheffingsaanslag volgen voor de niet-betaalde belastingen en premies.

Voor de Zzp’er

– De zzp’er wordt niet langer als ondernemer gezien en verliest bepaalde belastingvoordelen.
– De zzp’er heeft geen recht op loon doorbetaling bij ziekte, vakantiegeld, of transitievergoeding.

Praktische Toepassing

De Belastingdienst kijkt naar de feitelijke situatie en niet alleen naar de overeenkomst op papier. Dit betekent dat de dagelijkse praktijk en de mate van vrijheid en gezagsverhouding tussen de partijen cruciaal zijn bij de beoordeling.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is de Wet DBA en waarom is deze ingevoerd?

De Wet DBA is ingevoerd om duidelijkheid te geven over de arbeidsrelaties tussen opdrachtgevers en zzp’ers en om “schijnzelfstandigheid” tegen te gaan.

Wanneer gaat de Belastingdienst de Wet DBA handhaven?

De Belastingdienst zal vanaf 1 januari 2025 de Wet DBA actief gaan handhaven.

Wat zijn de gevolgen als de Belastingdienst vaststelt dat er sprake is van een dienstbetrekking?

Als de Belastingdienst vaststelt dat er sprake is van een dienstbetrekking, moet de opdrachtgever sociale premies en belastingen betalen, en kan er een boete of naheffingsaanslag volgen. De zzp’er verliest bepaalde belastingvoordelen en heeft geen recht op loon doorbetaling bij ziekte, vakantiegeld, of transitievergoeding.

Kan een modelovereenkomst helpen bij de beoordeling?

Ja, een modelovereenkomst die is goedgekeurd door de Belastingdienst kan helpen bij de beoordeling of er sprake is van een dienstbetrekking of een overeenkomst van opdracht.

Wat kijkt de Belastingdienst naar bij de beoordeling?

De Belastingdienst kijkt naar de feitelijke situatie en niet alleen naar de overeenkomst op papier. Hierbij wordt gekeken naar de dagelijkse praktijk en de mate van vrijheid en gezagsverhouding tussen de partijen.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.