Wettelijke Vereisten DUBV: Alles wat je moet weten

Wat is een DUBV?

Een DUBV, of Declarabele Uren BV, is een speciale vorm van een Besloten Vennootschap (BV) die ontwikkeld is voor zelfstandig professionals. Deze vorm is bedoeld om professionals te helpen die risico lopen als schijnzelfstandigen te worden aangemerkt, maar toch als ondernemer willen blijven werken. Binnen een DUBV ben je zowel eigenaar/directeur als werknemer in loondienst bij de BV, wat sociale verzekering en inkomenszekerheid biedt.

Wettelijke vereisten voor een DUBV

Oprichting en Structuur

Een DUBV wordt opgericht door samen met een partner (bijvoorbeeld Maatschapsvriend) een BV te vormen. Jij wordt voor 80% aandeelhouder, directeur en bestuurder, terwijl de partner 20% aandeelhouder wordt zonder recht op winst. Deze structuur zorgt voor een gezagsverhouding tussen de DUBV en jou als directeur, wat leidt tot een arbeidsovereenkomst.

Arbeidsovereenkomst en Sociale Verzekering

De gezagsverhouding binnen de DUBV resulteert in een arbeidsovereenkomst, waardoor je als werknemer verplicht verzekerd bent voor sociale verzekeringen. Dit omvat loonheffingen en sociale verzekeringspremies, die door de DUBV worden afgedragen.

Administratieve Verplichtingen

Een DUBV moet voldoen aan diverse administratieve verplichtingen, zoals het doen van aangifte bij de Belastingdienst, het opstellen van een accountantsverklaring en het opmaken van een jaarrekening. Ook moet een G-rekening worden aangevraagd.

Voordelen van een DUBV

Vrijheid in Opdrachtkeuze

Met een DUBV heb je de vrijheid om opdrachten te accepteren van verschillende opdrachtgevers zonder fiscale of arbeidsrechtelijke risico’s. Je kunt gedetacheerd worden en werken onder leiding en toezicht van de opdrachtgever.

Sociale Zekerheid

Als werknemer van de DUBV ben je sociaal verzekerd, wat inkomenszekerheid biedt. Dit omvat ook ziekteverzuimverzekeringen en andere sociale voorzieningen.

Bescherming voor Opdrachtgevers

Opdrachtgevers zijn gevrijwaard van werkgeversverplichtingen zoals naheffingen loonbelasting, premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdragen Zvw.

Administratieve Verplichtingen

Jaarlijkse Aangifte en Verklaringen

De DUBV moet jaarlijks aangifte doen bij de Belastingdienst en een accountantsverklaring over het hele jaar opstellen. Ook moet een jaarrekening worden opgemaakt.

G-rekening en Administratieve Ondersteuning

Een G-rekening moet worden aangevraagd, en er kan gebruik worden gemaakt van administratieve diensten, zoals die aangeboden door Maatschapsvriend, om de noodzakelijke administratieve handelingen te verrichten.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is het doel van een DUBV?

Een DUBV is bedoeld om zelfstandig professionals te helpen die risico lopen als schijnzelfstandigen te worden aangemerkt, maar toch als ondernemer willen blijven werken. Het biedt sociale verzekering en inkomenszekerheid.

Hoe wordt een DUBV opgericht?

Een DUBV wordt opgericht door samen met een partner (bijvoorbeeld Maatschapsvriend) een BV te vormen, waarbij je 80% aandeelhouder, directeur en bestuurder wordt en de partner 20% aandeelhouder wordt zonder recht op winst.

Wat zijn de administratieve verplichtingen van een DUBV?

De DUBV moet jaarlijks aangifte doen bij de Belastingdienst, een accountantsverklaring opstellen en een jaarrekening maken. Ook moet een G-rekening worden aangevraagd.

Wat zijn de voordelen van een DUBV voor opdrachtgevers?

Opdrachtgevers zijn gevrijwaard van werkgeversverplichtingen

Kan ik met een DUBV langdurig bij één opdrachtgever werken?

Ja, met een DUBV kun je langdurig bij één opdrachtgever werken zonder fiscale of arbeidsrechtelijke risico’s. Je kunt gedetacheerd worden en werken onder leiding en toezicht van de opdrachtgever.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.