Wet DBA voor zzp’ers in de evenementenbranche: Alles wat je moet weten

Inleiding tot de Wet DBA

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (Wet DBA) is ingevoerd om misbruik van fiscale voordelen door zzp’ers te voorkomen en arbeidskrachten in kwetsbare beroepsgroepen te beschermen. Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst actief handhaven op schijnzelfstandigheid, wat significant kan zijn voor zzp’ers in de evenementenbranche.

Handhaving van de Wet DBA vanaf 2025

Vanaf 1 januari 2025 eindigt het handhavingsmoratorium op de Wet DBA, en zal de Belastingdienst de wet actief handhaven. Dit betekent dat de Belastingdienst zal controleren of er sprake is van schijnzelfstandigheid en naheffingen kan opleggen als een opdrachtgever een zzp’er inhuurt terwijl de opdracht eigenlijk door een medewerker in loondienst had moeten worden ingevuld.

Beoordelingscriteria

De Belastingdienst beoordeelt een opdracht op basis van 10 elementen, waaronder de organisatie van het werk, de duur van de opdracht, de gelijkheid van het werk ten opzichte van vaste medewerkers, en het commerciële risico van de freelancer. Deze criteria helpen bepalen of de werkzaamheden zelfstandig en zonder gezag kunnen worden uitgevoerd.

Modelovereenkomsten en zelfstandigheid

Opdrachtgevers en zzp’ers moeten hun samenwerkingsverband vastleggen in modelovereenkomsten. Deze overeenkomsten moeten duidelijkheid scheppen over de aard van de opdracht en of er sprake is van zelfstandige invulling. De Belastingdienst toetst of de opdracht voldoet aan de kenmerken van een zelfstandige arbeidsrelatie, zoals de mogelijkheid tot werkgeversgezag, de verplichting tot het leveren van persoonlijke arbeid, en de verplichting de verrichte arbeid te belonen.

Gevolgen van schijnzelfstandigheid

Als de Belastingdienst vaststelt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, kan dit leiden tot naheffingen van loonheffingen, premies voor de volksverzekering, premies werknemersverzekeringen en de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Deze naheffingen kunnen met terugwerkende kracht worden opgelegd en kunnen tot vijf jaar terug gaan.

Opties voor zzp’ers en opdrachtgevers

Detachering

Een optie voor opdrachtgevers is het inhuren van een zzp’er via een detacheringsbureau. Hierbij is de zzp’er in dienst van het detacheringsbureau, waardoor de risico’s van schijnzelfstandigheid worden vermeden.

Tijdelijke afstand van zzp-status

Een andere optie is dat de zzp’er tijdelijk afstand doet van zijn of haar zzp-status om de opdracht succesvol af te ronden via een uitzendconstructie of payroll.

Overleg met opdrachtgevers

Zzp’ers moeten actief in de gaten houden of de eindopdrachtgever de afgesproken zelfstandigheid ook naleeft. Als er twijfel is over de manier waarop de opdracht wordt uitgevoerd, moet dit direct bespreekbaar worden gemaakt.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is de Wet DBA en waarom is deze ingevoerd?

De Wet DBA is ingevoerd om misbruik van fiscale voordelen door zzp’ers te voorkomen en arbeidskrachten in kwetsbare beroepsgroepen te beschermen.

Wat gebeurt er als de Belastingdienst schijnzelfstandigheid vaststelt?

Als de Belastingdienst schijnzelfstandigheid vaststelt, kan dit leiden tot naheffingen van loonheffingen, premies voor de volksverzekering, premies werknemersverzekeringen en de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet.

Kan ik nog steeds als zzp’er werken in de evenementenbranche na 1 januari 2025?

Ja, maar je moet ervoor zorgen dat je opdrachten voldoen aan de criteria voor zelfstandigheid. Dit kan door gebruik te maken van modelovereenkomsten en ervoor te zorgen dat de opdrachtgever de afgesproken zelfstandigheid naleeft.

Wat zijn de opties voor opdrachtgevers om schijnzelfstandigheid te voorkomen?

Opdrachtgevers kunnen opties overwegen zoals detachering, tijdelijke afstand van zzp-status, of het herzien van de contractuele afspraken om te zorgen dat de zzp’er zelfstandig werkt.

Zullen er boetes worden opgelegd in 2025 als de Wet DBA wordt overtreden?

In 2025 zal de Belastingdienst geen boetes opleggen, maar wel naheffingen kunnen opleggen als de Wet DBA wordt overtreden. Dit is onderdeel van de “zachte landing” om de overgang te vergemakkelijken.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.