Hoe de Wet DBA voor Platformwerkers Toepassen
Inhoudsopgave
Inleiding tot de Wet DBA
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is ingevoerd om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzp’ers. Deze wet verving de VAR-verklaring per 1 mei 2016 en richt zich op het voorkomen van schijnzelfstandigheid, waarbij een zzp’er feitelijk als werknemer werkt zonder de bijbehorende rechten en verplichtingen.
Wijzigingen per 1 januari 2025
Per 1 januari 2025 is het handhavingsmoratorium voor de Wet DBA opgeheven. Dit betekent dat de Belastingdienst actiever zal controleren of er sprake is van verkapte loondienst en direct correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en boetes kan opleggen bij schijnzelfstandigheid.
Beoordelingscriteria voor Arbeidsrelaties
Om te bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking, moeten de volgende criteria worden beoordeeld:
Gezag en Toezicht
Worden er instructies gegeven en wordt er toezicht gehouden op het werk? Dit wordt ook ‘materieel gezag’ genoemd.
Organisatorische Inbedding
Is het werk organisatorisch ingebed in de organisatie van de werkgever?
Zelfstandig Ondernemerschap
Is er sprake van zelfstandig ondernemerschap binnen de arbeidsrelatie? Hierbij wordt gekeken of de werkende zich in het maatschappelijk verkeer als ondernemer gedraagt en de vrijheid heeft om zich aan meerdere opdrachtgevers te binden.
Tips voor Werkgevers
Gebruik van Beoordelingskader
Gebruik bij het opstellen van een overeenkomst het beoordelingskader zzp-contracten. Dit helpt om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie en risico’s te minimaliseren.
Modelovereenkomsten
Hoewel het niet verplicht is om met modelovereenkomsten te werken, kunnen deze vooraf zekerheid geven over de duiding van de voorgenomen arbeidsrelatie. Modelovereenkomsten zijn vijf jaar geldig, maar de Belastingdienst kan tot vijf jaar na de ingangsdatum nog naheffen als blijkt dat niet volgens het contract is gewerkt.
Alternatieve Oplossingen
Overweeg mankracht in te schakelen via een uitzendbureau of payrolling. Dit kan de risico’s voor de werkgever verlagen.
Webmodule en OndernemersCheck
De Belastingdienst biedt een webmodule voor het inhuurproces van zzp’ers en een OndernemersCheck om te beoordelen of er sprake is van ondernemerschap. Deze tools helpen bij het vaststellen of een werkende als zzp’er of als werknemer moet worden beschouwd.
De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige
Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.
Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden
Veelgestelde vragen
Wat is de Wet DBA en waarom is deze ingevoerd?
De Wet DBA is ingevoerd om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzp’ers. Het doel is om schijnzelfstandigheid te voorkomen, waarbij een zzp’er feitelijk als werknemer werkt zonder de bijbehorende rechten en verplichtingen.
Wat gebeurt er per 1 januari 2025 met de Wet DBA?
Per 1 januari 2025 is het handhavingsmoratorium voor de Wet DBA opgeheven. De Belastingdienst zal actiever controleren op verkapte loondienst en direct correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en boetes opleggen bij schijnzelfstandigheid.
Hoe kan ik als werkgever de risico’s van de Wet DBA minimaliseren?
Gebruik het beoordelingskader zzp-contracten, overweeg modelovereenkomsten en alternatieve oplossingen zoals uitzendbureaus of payrolling. Ook kan de webmodule van de Belastingdienst en de OndernemersCheck helpen bij het vaststellen van de juiste arbeidsrelatie.
Wat zijn de gevolgen als de Belastingdienst een dienstbetrekking constateert?
Als de Belastingdienst constateert dat er sprake is van een dienstbetrekking, moet de opdrachtgever alsnog loonheffingen betalen. Bovendien kunnen correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en boetes worden opgelegd.
Kan ik nog steeds modelovereenkomsten gebruiken?
Ja, modelovereenkomsten kunnen nog steeds worden gebruikt, maar ze bieden niet langer absolute zekerheid. De Belastingdienst kan tot vijf jaar na de ingangsdatum nog naheffen als blijkt dat niet volgens het contract is gewerkt.