Wet DBA voor Freelance Webontwikkelaars: Alles wat je moet weten

Inleiding tot de Wet DBA

De Wet DBA, of Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie, is een wetgeving die sinds 1 mei 2016 van kracht is en bedoeld is om de beoordeling van de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers (zzp’ers) te vereenvoudigen. Voorheen kon dit met de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), maar deze is vervangen door de Wet DBA.

Huidige status van de Wet DBA

De Wet DBA is in een soort niemandsland terechtgekomen. Vrijwel alle bedrijven die zzp’ers inhuren, gebruiken nu modelovereenkomsten die aan de wetgeving voldoen. Er wordt weinig gehandhaafd, tenzij er sprake is van wanbeleid. De belastingdienst had bij de invoering van de wet geen capaciteit om te controleren of hun eigen freelancers wel voldeden aan de wetgeving.

Modelovereenkomsten en hun belang

Modelovereenkomsten zijn essentieel om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie. Deze overeenkomsten helpen opdrachtgevers en opdrachtnemers te bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking of een overeenkomst van opdracht. De Mediafederatie heeft met de Belastingdienst verschillende modelovereenkomsten afgesloten om administratieve lasten te verminderen en misbruik van de overeenkomst van opdracht te voorkomen.

Bescherming tegen schijnzelfstandigheid

De overheid wil voorkomen dat mensen eigenlijk in loondienst zijn, maar in een schijnconstructie van zelfstandigheid terechtkomen. Dit is om zowel de “medewerker” te beschermen als om het ontlopen van premies door werkgevers te voorkomen. De Wet DBA is bedoeld om duidelijkheid te scheppen en misbruik tegen te gaan.

Praktische toepassing voor freelance webontwikkelaars

Als freelance webontwikkelaar is het belangrijk om je te houden aan de modelovereenkomsten en de richtlijnen van de Wet DBA. Hierdoor voorkom je dat je in een situatie terechtkomt waarin je als werknemer in dienstbetrekking wordt beschouwd, met alle daarbij horende verplichtingen en premies.

Beoordeling met een webmodule

Er zijn plannen om een online vragenlijst te introduceren voor zzp’ers en opdrachtgevers om duidelijkheid te krijgen over of het om een freelance opdracht of een dienstbetrekking gaat. Deze webmodule zou een verklaring opleveren die zekerheid geeft over de arbeidsrelatie, waardoor beide partijen weten of er loonbelasting en andere premies betaald moeten worden.

Tariefsrange

Er zijn ook gesprekken over het introduceren van een tariefsrange om de zelfstandigheid te beoordelen. Bijvoorbeeld, tarieven onder de 16 euro per uur zouden zelfstandigheid uitsluiten, tarieven tussen 16 en 65 euro per uur zouden beoordeeld moeten worden, en tarieven boven de 65 euro per uur zouden vrijgesteld zijn van beoordeling. Dit is echter nog in de ontwikkelingsfase.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is de Wet DBA?

De Wet DBA, of Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie, is een wetgeving die sinds 1 mei 2016 van kracht is en bedoeld is om de beoordeling van de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers (zzp’ers) te vereenvoudigen.

Wat zijn modelovereenkomsten in het kader van de Wet DBA?

Modelovereenkomsten zijn vooraf goedgekeurde overeenkomsten die helpen om duidelijkheid te scheppen over of er sprake is van een dienstbetrekking of een overeenkomst van opdracht. Deze overeenkomsten zijn afgesloten tussen brancheorganisaties en de Belastingdienst.

Hoe wordt de Wet DBA momenteel gehandhaafd?

De Wet DBA wordt momenteel weinig gehandhaafd, tenzij er sprake is van wanbeleid. De belastingdienst had bij de invoering van de wet geen capaciteit om te controleren of hun eigen freelancers wel voldeden aan de wetgeving.

Wat is de bedoeling van de webmodule in de Wet DBA?

De webmodule is een online vragenlijst die zzp’ers en opdrachtgevers helpt om duidelijkheid te krijgen over of het om een freelance opdracht of een dienstbetrekking gaat. Deze module zou een verklaring opleveren die zekerheid geeft over de arbeidsrelatie.

Hoe kan ik als freelance webontwikkelaar mezelf beschermen tegen schijnzelfstandigheid?

Je kunt jezelf beschermen door je te houden aan de modelovereenkomsten en de richtlijnen van de Wet DBA. Zorg ervoor dat je duidelijke overeenkomsten hebt met je opdrachtgevers en gebruik de beschikbare webmodules om zekerheid te krijgen over je arbeidsrelatie.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.