Wet DBA en Maatschap: Hoe de Belastingdienst Kijkt

Wat is de Wet DBA?

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is ingevoerd om schijnzelfstandigheid te voorkomen en ervoor te zorgen dat alleen echte ondernemers als zelfstandige kunnen opereren. Deze wet richt zich op de verhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en kijkt naar de gezagsverhouding zoals die tussen werkgever en werknemer kunnen zijn.

Hoe werkt een maatschap onder de Wet DBA?

Een maatschap kan een effectieve manier zijn om onder de Wet DBA te opereren zonder het risico van schijnzelfstandigheid. In een maatschap nemen de maten de opdracht aan en verplichten zich tot het leveren van de dienst. De vergoeding wordt betaald aan de maatschap en via de maatschap verrekend. Dit model zorgt ervoor dat er geen juridische werkgever-werknemersrelatie is, waardoor de Belastingdienst minder snel zal concluderen dat er sprake is van schijnzelfstandigheid.

Collectieve Verantwoordelijkheid

In een maatschap werken de maten samen en zijn ze collectief verantwoordelijk. Dit betekent dat ze samen eindklanten vinden, elkaar helpen aan opdrachten en investeren in het netwerk, zichtbaarheid en kennisontwikkeling. Deze collectieve verantwoordelijkheid en actieve ondernemerschap binnen de maatschap maken het duidelijk dat er geen sprake is van een verkapte dienstbetrekking.

Verantwoordelijkheden van opdrachtgever en opdrachtnemer

Zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer zijn verantwoordelijk voor de arbeidsrelatie onder de Wet DBA. Ze moeten zorgen dat hun overeenkomst voldoet aan de eisen van de wet, zoals het ontbreken van een gezagsverhouding, de mogelijkheid om zelf vervanging te regelen, en het hebben van meerdere opdrachtgevers. Als er sprake is van schijnzelfstandigheid, kunnen beide partijen sancties verwachten, zoals naheffingen voor sociale premies en loonbelastingen.

Handhaving per 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 vervalt het handhavingsmoratorium en zal de Belastingdienst strenger optreden tegen schijnzelfstandigheid. Er kan een waarschuwing gegeven worden, maar ook naheffingen en boetes kunnen worden opgelegd als de criteria uit de Wet DBA niet worden nageleefd.

Hoe voorkom je schijnzelfstandigheid?

Om schijnzelfstandigheid te voorkomen, moet je als ZZP’er kunnen aantonen dat je daadwerkelijk zelfstandig werkt. Hier zijn einige cruciale factoren:

Zelfbeschikking

Je moet zelf bepalen hoe, wanneer en waar je werkt. Dit betekent dat je de controle hebt over je werkzaamheden en niet afhankelijk bent van één opdrachtgever.

Meerdere Opdrachtgevers

Het hebben van meerdere opdrachtgevers is essentieel. Dit voorkomt dat je als ‘verlengstuk’ van een organisatie wordt gezien, wat kan leiden tot herclassificatie als werknemer door de Belastingdienst.

Professionele Online Aanwezigheid

Een professionele website en een sterke online profilering helpen je om te laten zien dat je jouw onderneming serieus neemt en de controle hebt over je werkzaamheden. Dit kan ook helpen om nieuwe klanten aan te trekken en je onafhankelijkheid te bewijzen.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is de Wet DBA en waarom is het ingevoerd?

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is ingevoerd om schijnzelfstandigheid te voorkomen en ervoor te zorgen dat alleen echte ondernemers als zelfstandige kunnen opereren.

Hoe werkt een maatschap onder de Wet DBA?

In een maatschap nemen de maten de opdracht aan en verplichten zich tot het leveren van de dienst. De vergoeding wordt betaald aan de maatschap en via de maatschap verrekend, waardoor er geen juridische werkgever-werknemersrelatie is.

Wat zijn de verantwoordelijkheden van opdrachtgever en opdrachtnemer onder de Wet DBA?

Zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer moeten zorgen dat hun overeenkomst voldoet aan de eisen van de wet, zoals het ontbreken van een gezagsverhouding en het hebben van meerdere opdrachtgevers.

Hoe kan ik schijnzelfstandigheid voorkomen?

Je moet zelfbeschikking hebben, meerdere opdrachtgevers hebben, en een professionele online aanwezigheid onderhouden om te laten zien dat je daadwerkelijk zelfstandig werkt.

Wat gebeurt er als de Belastingdienst schijnzelfstandigheid constateert?

Als de Belastingdienst schijnzelfstandigheid constateert, kunnen er naheffingen voor sociale premies en loonbelastingen worden opgelegd, en vanaf 2026 ook boetes.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.