Wet DBA in de zorg: Alles wat je moet weten

Wat is de Wet DBA?

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) is ingevoerd om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzp’ers. Deze wet verving de oude VAR-regeling en is vooral van belang voor zzp’ers in de zorg omdat het helpt te bepalen of iemand echt als zelfstandige werkt of dat er sprake is van een verkapte loondienstbetrekking.

Doel van de Wet DBA

Het doel van de Wet DBA is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Schijnzelfstandigheid treedt op wanneer iemand officieel als zelfstandige werkt, maar in feite werkzaamheden uitvoert als een werknemer. Dit heeft gevolgen voor de rechten van de werknemer, zoals sociale verzekeringen, en kan leiden tot lagere lasten voor de werkgever.

Criteria voor zelfstandigheid

De Wet DBA gebruikt verschillende criteria om vast te stellen of een zzp’er echt zelfstandig werkt. Hier zijn enkele belangrijke criteria:

Zelf je werk inrichten

Je moet de vrijheid hebben om je eigen werkzaamheden te organiseren en in te richten.

Meerdere opdrachtgevers

Het is belangrijk om meerdere opdrachtgevers te hebben om financiële afhankelijkheid van één partij te voorkomen.

Financiële onafhankelijkheid

Je mag niet financieel afhankelijk zijn van één opdrachtgever. Dit betekent dat je niet al je inkomen uit één bron moet halen.

Geen gezag

Je mag niet onder direct gezag of vaste werktijden vallen. Dit is een cruciaal punt, vooral in de zorgsector waar structureel werken onder supervisie gebruikelijk is.

Gevolgen van schijnzelfstandigheid

Als de Belastingdienst concludeert dat je eigenlijk in loondienst bent, kunnen de gevolgen ingrijpend zijn:

Naheffingen en boetes

De opdrachtgever kan worden geconfronteerd met naheffingen voor loonbelasting en sociale premies, en er kunnen boetes worden opgelegd.

Verlies van zelfstandige status

Voor jou als zzp’er kan het verlies van je zelfstandige status betekenen dat je minder fiscale voordelen hebt, zoals de zelfstandigenaftrek. Ook kan je opdrachtgever verplicht worden om een arbeidsovereenkomst met je af te sluiten.

Modelovereenkomsten en hun toekomst

Tot voor kort konden zorginstellingen gebruikmaken van door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten om hun relatie met zzp’ers te verduidelijken. Vanaf september 2024 is dit echter verleden tijd. De werkrelatie zal nu worden beoordeeld op basis van de feitelijke situatie en gezagsverhoudingen, zonder de geruststelling van een modelovereenkomst.

Handhaving vanaf 2025

Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst de Wet DBA volledig handhaven en strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Zorginstellingen die mensen als zorg zzp’ers inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen dan een boete en naheffingen krijgen. Er is een overgangsperiode van een jaar waarin geen boetes worden opgelegd wanneer bedrijven aantonen dat zij stappen zetten om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is de Wet DBA en waarom is het belangrijk voor zzp’ers in de zorg?

De Wet DBA is ingevoerd om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzp’ers. Het is belangrijk voor zzp’ers in de zorg omdat het helpt te bepalen of iemand echt als zelfstandige werkt of dat er sprake is van een verkapte loondienstbetrekking, wat invloed heeft op belastingbetaling, verzekeringen en arbeidsrechten.

Hoe kan ik voorkomen dat ik als werknemer word gezien door de Belastingdienst?

Om te voorkomen dat je als werknemer wordt gezien, moet je ervoor zorgen dat je werkrelaties voldoen aan de criteria van zelfstandigheid. Dit betekent dat je zelf je werk moet kunnen inrichten, meerdere opdrachtgevers moet hebben, en niet financieel afhankelijk mag zijn van één partij. Gebruik de juiste modelovereenkomsten (voor zover nog mogelijk) en zorg ervoor dat je echt als zelfstandige werkt.

Wat gebeurt er als de Belastingdienst oordeelt dat ik in loondienst werk?

Als de Belastingdienst concludeert dat je eigenlijk in loondienst bent, kunnen de gevolgen ingrijpend zijn. Zowel jij als je opdrachtgever kunnen te maken krijgen met naheffingen voor loonbelasting, premies voor sociale verzekeringen en pensioenbijdragen. Daarnaast kunnen er boetes worden opgelegd. Je kunt ook de fiscale voordelen van zelfstandigheid kwijtraken.

Hoe wordt de Wet DBA vanaf 2025 gehandhaafd?

Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst de Wet DBA volledig handhaven en strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Zorginstellingen die mensen als zorg zzp’ers inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen dan een boete en naheffingen krijgen. Er is een overgangsperiode van een jaar waarin geen boetes worden opgelegd wanneer bedrijven aantonen dat zij stappen zetten om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Zijn er speciale regels of uitzonderingen voor zzp’ers in de zorg onder de Wet DBA?

Hoewel er geen specifieke uitzonderingen zijn voor zzp’ers in de zorg, zijn er wel modelovereenkomsten beschikbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor zorgprofessionals. Deze modelovereenkomsten houden rekening met de complexe werkrelaties die vaak in de zorg voorkomen, zoals het werken op verschillende locaties en onder supervisie van andere zorgprofessionals.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.