Hoe de Webmodule Wet DBA gebruiken

Wat is de Webmodule Wet DBA?

De Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) is een online tool ontwikkeld om opdrachtgevers te helpen bij het beoordelen van de arbeidsrelatie met zzp’ers en freelancers. Dit systeem is bedoeld als opvolger van de Verklaring Arbeidsrelaties (VAR) en de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA), die beiden hun beperkingen hebben getoond in het voorkomen van schijnzelfstandigheid.

Geschiedenis van de Wet DBA en de VAR

De VAR

Tot 1 mei 2016 werkten de meeste zzp’ers op basis van een VAR-verklaring. Met deze verklaring toonde een zzp’er aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen hem/haar en de opdrachtgever. Het risico lag volledig bij de zzp’er, en bij vaststelling van schijnzelfstandigheid kreeg alleen de zzp’er een naheffing en boete.

De Wet DBA

Op 1 mei 2016 werd de VAR vervangen door de Wet DBA, die modelovereenkomsten introduceerde om de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer te vormgeven. Deze modelovereenkomsten moesten worden goedgekeurd door de Belastingdienst. Desondanks veroorzaakte de Wet DBA veel onzekerheid en onduidelijkheid bij zowel zzp’ers als opdrachtgevers over de mogelijke nadelige financiële gevolgen.

Hoe werkt de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie?

De Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie is een online vragenlijst die opdrachtgevers anoniem kunnen invullen om de aard van de samenwerking met een zzp’er te beoordelen. Hiermee kan worden gecheckt of het verstandig is om een zzp’er in te huren voor een specifieke opdracht.

Uitkomsten van de Webmodule

Na het invullen van de webmodule zijn er drie mogelijke uitkomsten:
– Buiten dienstbetrekking: Er wordt een opdrachtgeversverklaring afgegeven.
– Indicatie dienstbetrekking: Dit houdt in dat er waarschijnlijk een arbeidsovereenkomst nodig is.
– Geen oordeel: Er is geen duidelijkheid over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Wanneer gaat de Webmodule in?

De pilot van de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie liep van januari tot juni 2021. Tijdens deze pilotperiode werd de webmodule door bijna 7.000 opdrachtgevers ingevuld. De definitieve invoering van de webmodule hangt af van de wensen van het huidige kabinet en de resultaten van de evaluatie. Tot die tijd blijft de Wet DBA gelden, maar zonder volledige handhaving, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid.

Veelgestelde vragen over de Webmodule Wet DBA

Wat is het doel van de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie?

Het doel van de webmodule is om schijnzelfstandigheid van zzp’ers aan te pakken en duidelijkheid te geven over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Kan ik de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie nu al gebruiken?

De pilot van de webmodule is beëindigd, en het is nog niet mogelijk om de webmodule verplicht te gebruiken. Opdrachtgevers kunnen de tool nog wel anoniem invullen voor eigen gebruik, maar de uitkomst is puur voor hun eigen oriëntatie.

Wat gebeurt er als de webmodule aangeeft dat er een indicatie van een dienstbetrekking is?

Als de webmodule aangeeft dat er een indicatie van een dienstbetrekking is, betekent dit dat er waarschijnlijk een arbeidsovereenkomst nodig is. In dit geval moet de opdrachtgever overwegen om de zzp’er als werknemer in dienst te nemen of de arbeidsvoorwaarden aan te passen om een dienstbetrekking te voorkomen.

Kan de Belastingdienst boetes opleggen bij het gebruik van de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie?

Tot de definitieve invoering van de webmodule zal de Belastingdienst geen boetes opleggen, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid. Kwaadwillendheid houdt in dat de opdrachtgever of opdrachtnemer opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan.

Wat is de huidige stand van zaken rondom de Wet DBA en de webmodule?

De Wet DBA blijft voorlopig van kracht, maar de handhaving is beperkt tot gevallen van kwaadwillendheid. De webmodule is in pilotfase getest en wacht op definitieve invoering, afhankelijk van de beslissingen van het huidige kabinet.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen de VAR, de Wet DBA en de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie?

– VAR: Een verklaring die tot 1 mei 2016 werd gebruikt om aan te tonen dat er geen sprake was van een dienstbetrekking. Het risico lag volledig bij de zzp’er.
– Wet DBA: Ingevoerd op 1 mei 2016, gebruikt modelovereenkomsten om de arbeidsrelatie te vormgeven. Beide partijen zijn aansprakelijk voor schijnzelfstandigheid.
– Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie: Een online tool die opdrachtgevers helpt om de arbeidsrelatie te beoordelen en schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Kan ik als zzp’er zelf de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie invullen?

Nee, de webmodule is bedoeld voor opdrachtgevers. Als zzp’er kun je de Ondernemerscheck van de Belastingdienst invullen om je ondernemersstatus te bevestigen.

Wat zijn de mogelijke uitkomsten van de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie?

De mogelijke uitkomsten zijn: buiten dienstbetrekking, indicatie dienstbetrekking, en geen oordeel.

Hoe lang duurt het voordat de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie definitief wordt ingevoerd?

De definitieve invoering hangt af van de evaluatie van de pilot en de beslissingen van het huidige kabinet. Tot die tijd blijft de Wet DBA gelden met beperkte handhaving.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.