Webmodule DBA: Alles wat je moet weten over de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie

Wat is de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie?

De Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) is een online tool ontwikkeld door de overheid om opdrachtgevers te helpen bij het beoordelen of ze een zzp’er mogen inhuren zonder dat er sprake is van een dienstbetrekking. Deze webmodule moet duidelijkheid geven over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en is bedoeld als opvolger van de VAR-verklaring en de Wet DBA.

Uitkomsten van de Webmodule

Na het invullen van de vragenlijst zijn er drie mogelijke uitkomsten:

  • Buiten dienstbetrekking: Er wordt een opdrachtgeversverklaring afgegeven, waardoor je de zzp’er mag inhuren.
  • Indicatie dienstbetrekking: Dit houdt in dat er waarschijnlijk een arbeidsovereenkomst nodig is.
  • Geen oordeel: Er is geen duidelijkheid over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Hoe werkt de Webmodule DBA?

De webmodule is een online vragenlijst die anoniem kan worden ingevuld door opdrachtgevers. De vragenlijst helpt bij het beoordelen of er sprake is van een dienstbetrekking of niet. De webmodule is specifiek bedoeld voor opdrachtgevers die een opdracht willen laten uitvoeren door een zzp’er in Nederland.

Voor wie is de Webmodule?

De webmodule is bedoeld voor opdrachtgevers met een bedrijf in Nederland die een opdracht willen laten uitvoeren door een zzp’er. Het is niet bedoeld voor de zzp’ers zelf, tenzij ze in de rol van opdrachtgever handelen.

Waarom is de Webmodule DBA bedacht?

Het uiteindelijke doel van de webmodule is om schijnzelfstandigheid van zzp’ers aan te pakken. De overheid worstelt al jaren met freelancers die op papier zelfstandig zijn, maar in de praktijk in verkapte loondienst zijn. De webmodule moet hier duidelijkheid over bieden en zorgen dat opdrachtgevers en opdrachtnemers zich aan de regels houden.

VAR-verklaring en Modelovereenkomsten

Voorheen werkten zzp’ers op basis van een VAR-verklaring, die aangaf dat er geen sprake was van een dienstbetrekking. Vanaf 1 mei 2016 werd de Wet DBA ingevoerd, die modelovereenkomsten vereiste om schijnzelfstandigheid te voorkomen. De webmodule is een verdere stap in deze richting.

Wanneer gaat de Webmodule DBA in?

De webmodule is in 2021 getest via een pilot, maar de officiële invoering is nog niet definitief. De startdatum hangt af van de beslissingen van het huidige kabinet en de resultaten van de evaluatie van de pilot. Tot die tijd mag de Belastingdienst geen boetes opleggen, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid.

Vertragingen in de Invoering

De invoering van de webmodule is meerdere keren uitgesteld vanwege onduidelijkheden, de coronacrisis, en de val van het kabinet in 2021. De evaluatie en aanpassingen aan de Wet DBA zijn nog in gang.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA)?

De Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) is een online tool die opdrachtgevers helpt bij het beoordelen of ze een zzp’er mogen inhuren zonder dat er sprake is van een dienstbetrekking.

Hoe werkt de Webmodule DBA?

De webmodule is een online vragenlijst die anoniem kan worden ingevuld door opdrachtgevers. Na het invullen van de vragen krijg je een van de drie mogelijke uitkomsten: buiten dienstbetrekking, indicatie dienstbetrekking, of geen oordeel.

Is de Webmodule DBA verplicht?

Nee, het gebruik van de webmodule is nog niet verplicht. De uitkomst van de webmodule is ook niet bindend en geeft slechts een indicatie over de arbeidsrelatie.

Waarom duurt de invoering van de Webmodule DBA zo lang?

De invoering is vertraagd door onduidelijkheden, de coronacrisis, en de val van het kabinet in 2021. Bovendien zijn er aanpassingen aan de Wet DBA nodig, wat de procesduur verlengt.

Kan ik als zzp’er de Webmodule DBA gebruiken?

Nee, de webmodule is specifiek bedoeld voor opdrachtgevers. Als zzp’er kun je wel de Ondernemerscheck van de Belastingdienst invullen om je ondernemersstatus te bevestigen.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.