VAR Verklaring Vervanger: Alles over de Wet DBA

Wat was de VAR-verklaring?

De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) was een systeem ingevoerd in 2005 om duidelijkheid te bieden over de arbeidsrelatie tussen opdrachtnemers, zoals zzp’ers, en opdrachtgevers. Deze verklaring gaf aan of de opdrachtgever loonheffingen moest inhouden en afdragen over de inkomsten van de opdrachtnemer. De VAR was bedoeld om de fiscale positie van zelfstandige ondernemers en hun opdrachtgevers te verduidelijken, maar bleek in de praktijk te veel ruimte te laten voor interpretatie en misbruik.

Waarom is de VAR-verklaring vervangen door de Wet DBA?

De VAR-verklaring had several tekortkomingen, waardoor er gezocht werd naar een systeem dat beter aansloot bij de realiteit van de arbeidsmarkt. De toenemende kritiek op de VAR leidde tot de invoering van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) in 2016. De Wet DBA introduceerde het gebruik van modelovereenkomsten, die vooraf goedgekeurd moesten worden door de Belastingdienst, om meer zekerheid te bieden over de arbeidsrelatie en schijnzelfstandigheid tegen te gaan.

Hoe werkt de Wet DBA?

De Wet DBA houdt in dat opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) modelovereenkomsten kunnen gebruiken om vooraf zekerheid te hebben over de voorgenomen arbeidsrelatie. Deze modelovereenkomsten moeten vooraf goedgekeurd worden door de Belastingdienst. Hierdoor weten opdrachtgevers zeker dat zij geen loonheffingen hoeven in te houden en te betalen als er geen sprake is van een loondienst. De Wet DBA brengt de verantwoordelijkheden tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers in balans door beiden verantwoordelijk te maken voor de fiscale kwalificatie van de arbeidsrelatie.

Voordelen en veranderingen van de Wet DBA

De Wet DBA heeft several voordelen ten opzichte van de oude VAR-regeling:

  • Verdeling van verantwoordelijkheid: Onder de VAR lag het risico alleen bij de zzp’er, maar met de Wet DBA zijn beide partijen verantwoordelijk voor de eigen belasting- en premieverplichtingen.
  • Zekerheid vooraf: De modelovereenkomsten bieden zekerheid over de kwalificatie van de fiscale arbeidsrelatie voordat de werkzaamheden beginnen.
  • Tegen schijnzelfstandigheid: De Wet DBA beoogt schijnzelfstandigheid te voorkomen door een duidelijker en transparanter systeem te introduceren.
  • Sociale zekerheid: Zzp’ers hebben nu meer zekerheid en kunnen, als achteraf blijkt dat er toch sprake was van een loondienst, aanspraak maken op uitkeringen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Overgangsperiode en Huidige Status

De Wet DBA ging in op 1 mei 2016, met een overgangsperiode tot 1 mei 2017 om alle partijen aan het nieuwe systeem te laten wennen. Hoewel de wet oorspronkelijk niet gehandhaafd werd vanaf 1 januari 2020, is besloten dat per 1 januari 2025 weer gehandhaafd zal worden op de Wet DBA, tenzij de opdrachtgever kwaadwillend is.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat was de reden voor het vervangen van de VAR-verklaring door de Wet DBA?

De VAR-verklaring bleek in de praktijk te veel ruimte te laten voor interpretatie en misbruik, wat leidde tot schijnconstructies en onzekerheid over de arbeidsrelatie. De Wet DBA moest deze problemen aanpakken en meer zekerheid bieden.

Hoe werken de modelovereenkomsten onder de Wet DBA?

Modelovereenkomsten onder de Wet DBA moeten vooraf goedgekeurd worden door de Belastingdienst. Deze overeenkomsten geven zekerheid over de voorgenomen arbeidsrelatie, zodat opdrachtgevers weten of zij loonheffingen moeten inhouden en betalen.

Wat zijn de voordelen van de Wet DBA voor zzp’ers?

De Wet DBA biedt zzp’ers meer zekerheid vooraf over de arbeidsrelatie, verdeelt de verantwoordelijkheid eerlijker tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers, en geeft zzp’ers toegang tot sociale zekerheid als achteraf blijkt dat er sprake was van een loondienst.

Wanneer wordt de Wet DBA weer gehandhaafd?

De Wet DBA wordt per 1 januari 2025 weer gehandhaafd, tenzij de opdrachtgever kwaadwillend is.

Kan ik nog een VAR-verklaring aanvragen?

Nee, de VAR-regeling is per 1 mei 2016 vervangen door de Wet DBA. Je kunt nu geen VAR-verklaring meer aanvragen, maar moet gebruik maken van modelovereenkomsten onder de Wet DBA.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.