Payrolling en Wet DBA: Alles wat je moet weten

Wat is de Wet DBA?

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is ingevoerd om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zelfstandigen (zzp’ers). Deze wet verving de oude VAR-regeling (Verklaring Arbeidsrelatie) en is sinds 1 mei 2016 van kracht.

Doel van de Wet DBA

Het doel van de Wet DBA is om te voorkomen dat zelfstandigen feitelijk in loondienst werken, maar op papier als zzp’ers worden behandeld. Dit fenomeen, schijnzelfstandigheid, brengt risico’s met zich mee, zoals minder belastinginkomsten en lagere sociale zekerheid voor de overheid.

Hoe werkt payrolling onder de Wet DBA?

Payrolling, het inhuren van werknemers via een payroller, valt ook onder de regels van de Wet DBA. Hierbij moet worden beoordeeld of de arbeidsrelatie tussen de payroller en de werknemer niet als een verkapt dienstverband kan worden gezien.

Beoordeling van Arbeidsrelaties

Bij payrolling moet de payroller en de opdrachtgever samen beoordelen of de werknemer als zelfstandige of als werknemer in dienstverband werkt. Dit kan worden gedaan met behulp van modelovereenkomsten die zijn goedgekeurd door de Belastingdienst. Deze modelovereenkomsten bieden zekerheid over de arbeidsrelatie, zolang de daadwerkelijke werkzaamheden overeenkomen met de overeenkomst.

Kenmerken van Zelfstandigheid

Een zelfstandige bepaalt zelf hoe het werk wordt uitgevoerd, heeft geen gezagsverhouding met de opdrachtgever, kan het werk door iemand anders laten doen, en krijgt geen loon of andere arbeidsvoorwaarden zoals vakantiegeld of doorbetaling bij ziekte.

Handhaving van de Wet DBA in 2025

Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst de Wet DBA actief handhaven. Dit betekent dat bij constatering van schijnzelfstandigheid naheffingen en boetes kunnen worden opgelegd aan zowel de opdrachtgever als de zzp’er. Er is een overgangsperiode van één jaar waarin geen vergrijpboetes worden opgelegd, mits kan worden aangetoond dat stappen worden ondernomen om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Gevolgen van Handhaving

De handhaving door de Belastingdienst houdt in dat er strenger wordt gecontroleerd of de arbeidsrelaties tussen opdrachtgevers en zzp’ers voldoen aan de regels. Dit kan leiden tot naheffingen en boetes als er sprake is van schijnzelfstandigheid.

Modelovereenkomsten en Zekerheid

Modelovereenkomsten zijn een manier om zekerheid te verschaffen over de arbeidsrelatie. Deze overeenkomsten kunnen door de Belastingdienst worden goedgekeurd en bieden garantie dat de arbeidsrelatie niet als een dienstbetrekking wordt gezien, zolang de overeenkomst niet zodanig wordt aangepast dat de arbeidsrelatie verandert.

Toekomst van Modelovereenkomsten

Vanaf 1 januari 2025 worden modelovereenkomsten niet langer door de Belastingdienst goedgekeurd, omdat deze geen zekerheid vooraf bieden over het werken buiten dienstverband. Lopende modelovereenkomsten blijven geldig tot de einddatum van de overeenkomst.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is de Wet DBA en waarom is deze ingevoerd?

De Wet DBA is ingevoerd om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zelfstandigen. Het doel is om te voorkomen dat zelfstandigen feitelijk in loondienst werken, maar op papier als zzp’ers worden behandeld.

Hoe werkt payrolling onder de Wet DBA?

Bij payrolling moet de payroller en de opdrachtgever samen beoordelen of de werknemer als zelfstandige of als werknemer in dienstverband werkt. Dit kan worden gedaan met behulp van modelovereenkomsten die zijn goedgekeurd door de Belastingdienst.

Wat gebeurt er als de Wet DBA vanaf 2025 wordt gehandhaafd?

Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst de Wet DBA actief handhaven. Bij constatering van schijnzelfstandigheid kunnen naheffingen en boetes worden opgelegd aan zowel de opdrachtgever als de zzp’er.

Wat zijn modelovereenkomsten en hoe werken deze?

Modelovereenkomsten zijn overeenkomsten die door de Belastingdienst zijn goedgekeurd en zekerheid bieden over de arbeidsrelatie. Zolang de daadwerkelijke werkzaamheden overeenkomen met de overeenkomst, hoeft de opdrachtgever geen loonheffingen en premies in te houden.

Wat gebeurt er met bestaande modelovereenkomsten vanaf 2025?

Vanaf 1 januari 2025 worden modelovereenkomsten niet langer door de Belastingdienst goedgekeurd. Lopende modelovereenkomsten blijven geldig tot de einddatum van de overeenkomst.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.