Modelovereenkomst Wet DBA voor Consultants: Alles wat je moet weten

Wat is de Wet DBA?

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is ingevoerd door de Nederlandse overheid om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en meer duidelijkheid te bieden over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zelfstandigen (zzp’ers). Het doel is om te voorkomen dat zelfstandigen eigenlijk verkapt in loondienst werken, zonder de bijbehorende werknemersrechten en plichten.

Hoe werken Modelovereenkomsten?

Modelovereenkomsten zijn door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomsten die bedrijven en zzp’ers kunnen gebruiken om hun arbeidsrelatie te formaliseren. Deze overeenkomsten zorgen ervoor dat de arbeidsrelatie niet wordt gezien als een dienstbetrekking, wat de risico’s van naheffingen en boetes bij schijnzelfstandigheid vermijdt.

Criteria voor Modelovereenkomsten

– Zelfstandigheid: De zzp’er werkt zelfstandig en heeft geen gezagsverhouding met de opdrachtgever.
– Ondernemersrisico: De zzp’er draagt ondernemersrisico.
– Geen integratie: De zzp’er is niet geïntegreerd in de bedrijfsvoering van de opdrachtgever.

Verantwoordelijkheden van opdrachtgevers en consultants

De verantwoordelijkheid voor het correct inrichten van de arbeidsrelatie ligt zowel bij de opdrachtgever als bij de zzp’er. Beide partijen moeten kunnen aantonen dat er geen sprake is van een dienstverband. Dit kan door het gebruik van een goedgekeurde modelovereenkomst of door duidelijke afspraken te maken die bewijzen dat de zelfstandige positie legitiem is.

Opdrachtgevers

Opdrachtgevers moeten ervoor zorgen dat de modelovereenkomst wordt nageleefd op de werkvloer. Als de feitelijke werksituatie afwijkt van de overeenkomst, kan de Belastingdienst alsnog besluiten dat er sprake is van een dienstverband, wat kan leiden tot naheffingen en boetes.

Consultants

Consultants moeten een modelovereenkomst gebruiken die geschikt is voor hun onderneming. Ze kunnen bestaande modelovereenkomsten aanpassen naar hun situatie, maar moeten ervoor zorgen dat de essentiële onderdelen die door de Belastingdienst zijn aangegeven, in de overeenkomst blijven staan.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Is een modelovereenkomst verplicht?

Een modelovereenkomst is niet verplicht, maar het biedt zekerheid voor zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer. Het voorkomt verrassingen achteraf en zorgt ervoor dat de arbeidsrelatie duidelijk is.

Wie is verantwoordelijk voor de modelovereenkomst bij detachering?

Bij detachering is het detacheringbureau verantwoordelijk voor de modelovereenkomst, aangezien het bureau de zelfstandige naar de klant stuurt en dus de opdrachtgever is.

Kan ik een modelovereenkomst gebruiken voor meerdere consultants?

Ja, het is mogelijk om een gestandaardiseerde overeenkomst te gebruiken voor alle consultants, maar deze moet per opdrachtnemer gesloten worden omdat er vaak afwijkende afspraken zijn over type werkzaamheden, tarifering, looptijd, etc.

Wat gebeurt er als de feitelijke werksituatie afwijkt van de modelovereenkomst?

Als de feitelijke werksituatie afwijkt van de modelovereenkomst, kan de Belastingdienst besluiten dat er sprake is van een dienstverband, wat kan leiden tot naheffingen en boetes voor de opdrachtgever.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.