Hoe een Maatschap Oprichten en de Wet DBA

Wat is een Maatschap?

Een maatschap is een bedrijf waarin minimaal twee personen samenwerken onder dezelfde bedrijfsnaam. Iedere deelnemer, of ‘maat’, is mede-eigenaar en voert beroepsmatige activiteiten uit, zoals een tandarts, fysiotherapeut of advocaat. In een maatschap brengt elke maat iets in, wat geld, goederen of arbeid kan zijn. Een startkapitaal is niet nodig, maar de maatschap is geen rechtspersoon, waardoor maten met hun eigen geld aansprakelijk zijn voor mogelijke schulden.

Hoe Richt Je een Maatschap Op?

Om een maatschap op te richten, moeten alle maten zich inschrijven bij het Handelsregister van de KVK. Hierbij betaal je een inschrijfvergoeding van € 82,25. De KVK registreert alle basisgegevens van je bedrijf, zoals de naam, activiteiten en de Namen van de maten. Het is ook verplicht om de uiteindelijk belanghebbenden (UBO’s) in te schrijven in het UBO-register bij de KVK.

Maatschapscontract

Hoewel niet verplicht, is het verstandig om een maatschapscontract op te stellen. In dit contract leg je afspraken vast over de samenwerking, zoals de inbreng van elke maat, de winstverdeling, de bevoegdheden en hoe je uit elkaar gaat. Dit contract kan je zelf opstellen of via een advocaat, notaris of specialist regelen.

Wat is de Wet DBA?

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is ingevoerd om de arbeidsrelatie tussen bedrijven en zzp’ers te verduidelijken en schijnzelfstandigheid tegen te gaan. De wet helpt bedrijven en zzp’ers te bepalen of er sprake is van een echte zelfstandige relatie of een verkapt dienstverband.

Impact van de Wet DBA op Maatschappen

De Wet DBA heeft ook invloed op maatschappen, vooral als ze zzp’ers inhuren. De wet stelt duidelijke criteria voor zelfstandigheid en versterkt de handhaving en controle door de Belastingdienst. Maatschappen moeten ervoor zorgen dat hun arbeidsrelaties met zzp’ers voldoen aan deze criteria om boetes en naheffingen te voorkomen.

Duidelijkere Criteria voor Zelfstandigheid

De nieuwe Wet DBA introduceert heldere criteria om te bepalen of iemand daadwerkelijk als zelfstandige werkt. Dit omvat aspecten zoals gezag, loon, en de mate van zelfstandigheid. Maatschappen moeten deze criteria in acht nemen bij het inhuren van zzp’ers.

Handhaving en Controle

De Belastingdienst krijgt meer middelen en bevoegdheden om handhaving en controle uit te oefenen. Dit betekent dat maatschappen strenger gecontroleerd zullen worden op schijnzelfstandigheid, en dat niet-naleving kan leiden tot aanzienlijke boetes.

Modelovereenkomsten

Modelovereenkomsten worden makkelijker gemaakt voor bedrijven en zzp’ers. Deze overeenkomsten helpen bij het vastleggen van de arbeidsrelatie en verkleinen het risico dat de samenwerking als verkapt dienstverband wordt gezien. Maatschappen moeten gebruikmaken van deze goedgekeurde modelovereenkomsten om compliant te blijven.

Belangrijke Regels en Compliance

Aansprakelijkheid

In een maatschap zijn de maten persoonlijk aansprakelijk voor de financiën en eventuele schulden van het bedrijf. Dit betekent dat zakelijke schuldeisers eerst aanspraak maken op het zakelijke vermogen en, als dat niet voldoende is, op het privévermogen van de maten.

Administratie en Belasting

Maatschappen zijn wettelijk verplicht een administratie bij te houden, die kan worden uitbesteed aan een boekhouder of accountant. Elke maat betaalt zelf inkomstenbelasting over zijn eigen deel van de beloning of winst. De maatschap draagt ook btw af.

Tekenbevoegdheid

In een maatschap gaat elke maat alleen verplichtingen aan voor zichzelf. Voor sommige handelingen, zoals het aannemen van personeel, moeten de maten gezamenlijk beslissen. Afspraken over bevoegdheden kunnen in het maatschapscontract worden vastgelegd.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een maatschap en een vennootschap onder firma (vof)?

Een maatschap en een vof zijn beide personenvennootschappen, maar er zijn enkele subtiele verschillen. In de toekomst zal het verschil tussen deze twee rechtsvormen verdwijnen, en zal er alleen nog de vennootschap en de commanditaire vennootschap overblijven. De nieuwe vennootschap zal rechtspersoonlijkheid krijgen en het zal makkelijker worden voor vennoten om in- en uit te treden.

Hoe bepaal ik of een zzp’er echt zelfstandig is volgens de Wet DBA?

De Wet DBA stelt duidelijke criteria voor zelfstandigheid, zoals het ontbreken van gezag, de vrijheid om het werk zelf te organiseren, en de mate van zelfstandigheid. Je moet gebruikmaken van goedgekeurde modelovereenkomsten om de arbeidsrelatie vast te leggen en te voorkomen dat de samenwerking als verkapt dienstverband wordt gezien.

Wat gebeurt er als ik de Wet DBA niet naleef?

Het niet naleven van de Wet DBA kan leiden tot aanzienlijke boetes en naheffingen vanuit de Belastingdienst. Het is belangrijk om je arbeidsrelaties goed te beoordelen en aan te passen aan de nieuwe regels om financiële sancties te voorkomen.

Kan ik een maatschap omzetten in een andere rechtsvorm?

Ja, je kunt een maatschap omzetten in een bv of een eenmanszaak. Bij het omzetten naar een bv moet je de aandelen in de bv op dezelfde manier verdelen als het vermogen in de maatschap was verdeeld. Dit kan handig zijn om de aansprakelijkheid te beperken en andere fiscale voordelen te behalen.

Wat moet ik doen als mijn opdrachtgever twijfelt over het inhuren van zzp’ers vanwege de Wet DBA?

Het is belangrijk om het gesprek aan te gaan met je opdrachtgever en duidelijk te maken hoe je voldoet aan de criteria van de Wet DBA. Gebruik goedgekeurde modelovereenkomsten en leg de arbeidsrelatie duidelijk vast om twijfels weg te nemen.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.