Maatschap en Wet DBA: Handhaving vanaf 2025

Maatschap en Wet DBA: Handhaving vanaf 2025

Opheffing van het handhavingsmoratorium

Per 1 januari 2025 zal de Belastingdienst het handhavingsmoratorium voor de Wet DBA (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) opheffen. Dit moratorium, dat sinds 2016 van kracht was, hield in dat de Belastingdienst tijdelijk niet handhaafde op schijnzelfstandigheid. Met de opheffing van dit moratorium zal de Belastingdienst actief controleren of de arbeidsrelatie tussen een opdrachtgever en een zzp’er een echte opdrachtovereenkomst is of dat er feitelijk sprake is van een arbeidsovereenkomst.

Rol van accountants bij Wet DBA

Accountants spelen een cruciale rol bij de implementatie en naleving van de Wet DBA. Zij moeten ervoor zorgen dat cliënten een deugdelijk proces hebben om de arbeidsrelaties te beoordelen. Dit kan worden gedaan door het inrichten van een goed gedocumenteerd proces, waarbij gebruik wordt gemaakt van tools zoals webmodules, de tien beoordelingscriteria uit het Deliveroo-arrest, of ondersteuning van een arbeidsrechtdeskundige. Accountants moeten ook alert zijn op aansprakelijkheidsrisico’s die kunnen ontstaan bij een verkeerde duiding van arbeidsrelaties.

Beoordeling van arbeidsrelaties

De beoordeling of een arbeidsrelatie al dan niet onder een dienstbetrekking valt, is gebaseerd op artikel 7:610 lid 1 BW. Hierbij zijn de criteria gezag, arbeid en loon van belang. Het Deliveroo-arrest van 24 maart 2023 benadrukt dat het minder van belang is wat de bedoeling is van partijen en wat er in het contract staat, maar vooral hoe partijen in de praktijk werken. Als de werkende en het werk dat hij of zij doet, is ingebed in de organisatie en bedrijfsvoering van de opdrachtgever, wijst dit op een dienstverband.

Consequenties van schijnzelfstandigheid

Bij schijnzelfstandigheid kunnen er direct correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en boetes worden opgelegd. De Belastingdienst zal zich in het eerste jaar vooral richten op probleemgevallen zoals gedwongen zelfstandigheid, onderbetaling, evidente schijnzelfstandigen en arbeidsmigratieconstructies. Er is een overgangsperiode van een jaar, tot 1 januari 2026, waarin geen vergrijpboete wordt opgelegd als werkgevers en werkenden kunnen bewijzen dat stappen zijn gezet tegen schijnzelfstandigheid.

Toekomstige wijzigingen in de Wet DBA

Er ligt een wetsvoorstel om een wettelijk toetsingskader in te voeren voor de beoordeling van arbeidsrelaties, het zogenoemde wetsvoorstel VBAR (Wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden). Dit wetsvoorstel beoogt de scheidslijn tussen zelfstandigen en werknemers te verduidelijken, maar heeft tot nu toe veel kritiek ontvangen van koepelorganisaties vanwege het ontbreken van de beoogde duidelijkheid.

OndernemersCheck en Modelovereenkomsten

De Belastingdienst biedt een ‘OndernemersCheck’ om te beoordelen of er in een concrete situatie sprake is van ondernemerschap. Echter, de modelovereenkomsten die onder de Wet DBA worden gebruikt, bieden in bepaalde situaties niet voldoende bescherming, vooral wanneer in de praktijk wel sprake is van een dienstbetrekking ondanks de overeenkomst van opdracht. Deze modelovereenkomsten zullen worden uitgefaseerd om te voorkomen dat ze schijnzekerheid bieden.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er met het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025?

Per 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium voor de Wet DBA opgeheven. Dit betekent dat de Belastingdienst vanaf die datum actief zal controleren of de arbeidsrelaties tussen opdrachtgevers en zzp’ers correct zijn en niet onder schijnzelfstandigheid vallen.

Hoe moeten accountants hun cliënten helpen bij de Wet DBA?

Accountants moeten cliënten helpen een deugdelijk proces in te richten voor de beoordeling van de arbeidsrelaties. Dit kan door het gebruik van webmodules, de tien beoordelingscriteria uit het Deliveroo-arrest, of ondersteuning van een arbeidsrechtdeskundige. Ze moeten ook alert zijn op aansprakelijkheidsrisico’s.

Wat zijn de consequenties van schijnzelfstandigheid?

Bij schijnzelfstandigheid kunnen correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en boetes worden opgelegd. Er is een overgangsperiode van een jaar waarin geen vergrijpboete wordt opgelegd als stappen zijn gezet tegen schijnzelfstandigheid.

Wat is het wetsvoorstel VBAR en wat houdt het in?

Het wetsvoorstel VBAR (Wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden) beoogt de scheidslijn tussen zelfstandigen en werknemers te verduidelijken door een wettelijk toetsingskader in te voeren. Echter, dit wetsvoorstel heeft tot nu toe veel kritiek ontvangen vanwege het ontbreken van de beoogde duidelijkheid.

Hoe kan ik beoordelen of een arbeidsrelatie een dienstbetrekking is?

De beoordeling of een arbeidsrelatie een dienstbetrekking is, gebeurt op basis van artikel 7:610 lid 1 BW, met criteria als gezag, arbeid en loon. Het is vooral belangrijk om te kijken hoe partijen in de praktijk werken en of de werkende is ingebed in de organisatie en bedrijfsvoering van de opdrachtgever.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.