Hoe werkt een Declarabele Uren B.V. (DUBV)?

Wat is een Declarabele Uren B.V. (DUBV)?

Een Declarabele Uren B.V. (DUBV) is een speciale vorm van een besloten vennootschap (B.V.) die is ontwikkeld voor zelfstandig professionals. Bij een DUBV ben je zowel de directeur en eigenaar van de B.V. als werknemer in loondienst bij deze B.V. Dit construct biedt de voordelen van zowel ondernemerschap als sociale zekerheid.

Hoe werkt het?

Bij een DUBV houdt Maatschapsvriend 20 aandelen zonder recht op winst, terwijl jij als professional 80 aandelen met volledig recht op winst houdt. Maatschapsvriend heeft zeggenschap over het aanname- en ontslagbeleid van de directeur en houdt toezicht op het volgen van de kwaliteitsregels. Deze regels omvatten het op orde hebben van de administratie, goed huisvaderschap, correct uitvoeren van wettelijke verplichtingen en het nakomen van de kwaliteitsstandaarden van het Maatschapsvriend concept.

Hoe opricht je een DUBV?

Het oprichten van een DUBV begint met een intake gesprek met een adviseur van Maatschapsvriend om te bepalen of dit concept bij jou past. Als dit het geval is, volgt het ondertekenen van de intentieverklaring. Vervolgens wordt de oprichtingsakte van de DUBV getekend bij de notaris, waarbij je een rekening en een g-rekening bij de bank opent en het aandelenkapitaal (€80) stort. De DUBV wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en aangemeld bij de Belastingdienst voor loonheffing en omzetbelasting.

Voordelen van een DUBV

Een van de grootste voordelen van een DUBV is de vrijheid in opdrachtkeuze en -duur. Je kunt gedetacheerd worden en alle opdrachten accepteren zonder het risico van schijnzelfstandigheid. Bovendien ben je sociaal verzekerd, wat betekent dat je recht hebt op sociale zekerheden zoals WW en WIA. De DUBV heeft ook een ziekteverzuimverzekering, waardoor je salaris doorbetaald wordt als je ziek bent.

Sociale Zekerheden

Als werknemer van de DUBV ben je verzekerd in het sociale stelsel. Dit omvat verzekeringen voor werkloosheid (WW) en arbeidsongeschiktheid (WIA). Deze zekerheden geven je een financieel vangnet mochten de zaken niet goed gaan.

Detacheringsmogelijkheden

De DUBV kan je ter beschikking stellen aan een derde partij, wat betekent dat je als professional gedetacheerd kunt worden bij verschillende opdrachtgevers.

Verschil tussen een DUBV en een normale B.V.

Een belangrijk verschil tussen een DUBV en een normale B.V. is de gezagsverhouding. Bij een DUBV bestaat er een gezagsverhouding tussen Maatschapsvriend en de directeur van de DUBV, wat leidt tot een arbeidsovereenkomst binnen de DUBV. Hierdoor ben je als professional verplicht verzekerd voor sociale verzekeringpremies, wat niet het geval is bij een normale B.V.

Fiscale Aspecten

De DUBV moet voldoen aan alle arbeidsrechtelijke en fiscale verplichtingen. Dit omvat het doen van aangifte bij de Belastingdienst, het opstellen van een accountantsverklaring en het opmaken van een jaarrekening. Maatschapsvriend begeleidt je bij deze administratieve handelingen en zorgt ervoor dat de DUBV aan alle eisen voldoet.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat is een DUBV en wie is het voor?

Een DUBV is een speciale vorm van een B.V. ontwikkeld voor zelfstandig professionals die ondernemer willen blijven maar ook sociale zekerheden willen behouden. Het is vooral geschikt voor professionals die zichzelf verhuren aan andere organisaties.

Hoe wordt een DUBV opgericht?

Het oprichten van een DUBV begint met een intake gesprek bij Maatschapsvriend, gevolgd door het ondertekenen van de intentieverklaring. Vervolgens wordt de oprichtingsakte getekend bij de notaris en wordt de DUBV ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en aangemeld bij de Belastingdienst.

Wat zijn de voordelen van een DUBV?

De voordelen van een DUBV omvatten de vrijheid in opdrachtkeuze en -duur, sociale zekerheden zoals WW en WIA, en een ziekteverzuimverzekering.

Is een DUBV fiscaal en arbeidsrechtelijk veilig?

Ja, een DUBV is fiscaal en arbeidsrechtelijk veilig als het voldoet aan alle eisen van het Maatschapsvriend concept. De Belastingdienst en het UWV hebben vastgesteld dat de DUBV een inhoudingsplichtige werkgever is en de Maatschapsvriend Professional een verplicht verzekerde werknemer.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.