Handhaving Wet DBA door Belastingdienst: Wat Betekent Dit voor U?
Inhoudsopgave
Inleiding tot de Wet DBA
De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) is in 2016 ingevoerd als vervanger van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Het doel van deze wet is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, waarbij een werkrelatie ten onrechte als opdrachtrelatie wordt gekwalificeerd, terwijl er eigenlijk sprake is van een dienstverband.
Opheffing van het handhavingsmoratorium
Tot nu toe was er sprake van een handhavingsmoratorium, waarbij de Belastingdienst alleen ingreep bij opzettelijke overtredingen. Vanaf 1 januari 2025 komt hier verandering in. De Belastingdienst zal volledig handhaven op schijnzelfstandigheid in het kader van de loonheffing. Dit betekent dat de Belastingdienst correcties, naheffingen en boetes kan opleggen aan bedrijven die gebruikmaken van schijnzelfstandigen.
Wat betekent dit voor opdrachtgevers en zzp’ers?
De opheffing van het handhavingsmoratorium houdt in dat de Belastingdienst actief zal controleren en handhaven op de juistheid van de kwalificatie van de arbeidsrelaties. Als de Belastingdienst vaststelt dat een opdracht eigenlijk binnen een dienstverband had moeten worden uitgevoerd, moeten opdrachtgevers met terugwerkende kracht loonheffingen en sociale premies afdragen. Dit kan leiden tot forse naheffingen en boetes.
Gevolgen van de handhaving
Financiële Risico’s
Opdrachtgevers die werkzaamheden uitbesteden aan zzp’ers, terwijl het werk volledig wordt georganiseerd en gecontroleerd door de opdrachtgever, riskeren naheffingen en boetes. De Belastingdienst kan loonheffingen en sociale premies naheffen over eerdere periodes, tot maximaal vijf jaar terug, maar zal geen naheffing opleggen over de periode waarin het handhavingsmoratorium van toepassing was.
Arbeidsrechtelijke Gevolgen
Als de Belastingdienst vaststelt dat er sprake is van een dienstbetrekking, zal de relatie tussen de schijnzelfstandige en de werkverschaffer onder het volledige arbeidsrecht vallen. Dit houdt in dat de schijnzelfstandigen aanspraak maken op loondoorbetaling bij ziekte, wettelijke vakantiedagen, wettelijke vakantiebijslag, ontslagbescherming en andere regelingen op grond van de toepasselijke Cao.
Stappen om compliant te blijven
Controleer Bestaande Contracten
Beoordeel bestaande opdrachtovereenkomsten grondig om te zien of deze voldoen aan de criteria van de Belastingdienst. Gebruik de webmodule beoordeling arbeidsrelatie van de Belastingdienst om een heldere beoordeling te krijgen.
Maak Duidelijke Afspraken
Zorg ervoor dat er in de contracten heldere afspraken staan over de zelfstandigheid van de zzp’er, zoals de mate van vrijheid bij het uitvoeren van het werk en de mogelijkheid om voor meerdere opdrachtgevers te werken. Zorg dat deze afspraken ook daadwerkelijk zo worden uitgevoerd.
Schakel een Arbeidsrechtadvocaat In
Als u twijfelt over de kwalificatie van een arbeidsrelatie, is het verstandig om juridisch advies in te winnen. Een arbeidsrechtadvocaat kan u helpen te beoordelen of uw werkwijze voldoet aan de Wet DBA en welke aanpassingen nodig zijn.
De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige
Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.
Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden
Veelgestelde vragen
Wat is de Wet DBA en waarom is handhaving nodig?
De Wet DBA is ingevoerd om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Handhaving is nodig om te zorgen dat werkrelaties correct worden gekwalificeerd en dat opdrachtgevers en zzp’ers zich houden aan de wetgeving.
Wat gebeurt er als mijn opdrachtgever niet voldoet aan de eisen van de Wet DBA?
Als uw opdrachtgever de kwalificatie niet goed heeft gedaan en er wordt vastgesteld dat er sprake is van een dienstbetrekking, zal de Belastingdienst uw opdrachtgever verplichten loonheffingen te betalen. Dit kan leiden tot naheffingen en boetes.
Kan ik nog steeds werken met modelovereenkomsten?
Ja, u kunt nog steeds werken met modelovereenkomsten, maar per 1 januari 2025 biedt een modelovereenkomst geen vrijwaring meer. De Belastingdienst kan bij controle concluderen dat er sprake is van een dienstbetrekking, ongeacht de modelovereenkomst.
Wat zijn de financiële risico’s van het niet naleven van de Wet DBA?
De financiële risico’s omvatten naheffingen van loonheffingen, sociale premies, en boetes. Daarnaast kunnen schijnzelfstandigen hun fiscale voordelen verliezen, wat kan leiden tot aanzienlijke terugvorderingen door de Belastingdienst.