Handhaving Wet DBA 2025: Wat Betekent Dit voor Jou?
Inhoudsopgave
Handhaving Wet DBA 2025: Wat Betekent Dit voor Jou?
Wat is de Wet DBA?
De Wet DBA, of Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, is ingevoerd op 1 mei 2016 met als doel schijnzelfstandigheid te voorkomen. De wet moet duidelijkheid geven over de arbeidsrelatie tussen freelancers en organisaties.
De Praktijk: Onduidelijkheid en Uitstel
Ondanks de invoering van de wet, bleef het in de praktijk onduidelijk wanneer iemand als freelancer of als werknemer werd beschouwd. Hierdoor is de handhaving van de wet tot nu toe uitgesteld.
Wat Verandert er per 1 Januari 2025?
Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst actief beginnen met de handhaving van de Wet DBA. Dit betekent dat er meer controles zullen worden uitgevoerd, en er een groter risico is op naheffingen en boetes voor zowel organisaties als freelancers[2][5].
No Retrospective Enforcement
De handhaving zal niet retroactief zijn, tenzij er sprake is van kwade opzet of het niet opvolgen van eerdere instructies[2].
Impact op Organisaties
Voor organisaties betekent dit dat er meer aandacht moet worden besteed aan de contracten en de naleving van de gemaakte afspraken in de praktijk. Er zal meer verloop zijn van personeel, tenzij er meer vaste werknemers worden aangenomen. Dit resulteert in meer tijd en resources om de juiste mensen te vinden en in te werken. Bovendien lopen organisaties financieel risico als een freelancer alsnog als werknemer wordt beschouwd, wat kan leiden tot naheffingen en boetes[1][5].
Impact op Freelancers
Freelancers mogen minder lang op één opdracht zitten of moeten meerdere opdrachtgevers tegelijk hebben. Dit betekent meer acquisitie en het combineren van opdrachten. Freelancers lopen ook risico op naheffingen en boetes als de Belastingdienst bepaalt dat ze eigenlijk als werknemer moeten worden beschouwd[1][3].
Hoe Blijf Je Compliant?
Om compliant te blijven, moeten freelancers aantonen dat ze echt als ondernemer opereren en niet als werknemer. Dit kan door te werken voor meerdere klanten en duidelijke contracten op te stellen. Organisaties moeten zorgen dat hun contracten en praktische afspraken in overeenstemming zijn met de wet[3].
Transition Period
Er is een eenjarige soepeler periode waarin organisaties geen penalties zullen krijgen als ze kunnen aantonen stappen te nemen naar compliance[2].
De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige
Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.
Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden
Veelgestelde vragen
Wat is de Wet DBA?
De Wet DBA is de Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, ingevoerd om schijnzelfstandigheid te voorkomen en duidelijkheid te geven over de arbeidsrelatie tussen freelancers en organisaties.
Wanneer gaat de handhaving van de Wet DBA beginnen?
De handhaving van de Wet DBA begint vanaf 1 januari 2025.
Wat betekent dit voor organisaties?
Voor organisaties betekent dit meer aandacht voor contracten, meer verloop van personeel, en financieel risico op naheffingen en boetes als freelancers alsnog als werknemers worden beschouwd.
Wat betekent dit voor freelancers?
Freelancers mogen minder lang op één opdracht zitten, moeten meerdere opdrachtgevers hebben, en lopen risico op naheffingen en boetes als ze alsnog als werknemers worden beschouwd.
Hoe kan ik als freelancer compliant blijven?
Door te werken voor meerdere klanten, duidelijke contracten op te stellen, en aan te tonen dat je echt als ondernemer opereren.