DBA Maatschap en Modelovereenkomst: Alles wat u moet weten
Inhoudsopgave
Wat is een DBA Maatschap?
Een maatschap is een vorm van samenwerking waarin meerdere personen, de maten, samen een beroep uitoefenen onder dezelfde bedrijfsnaam. In het kader van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de samenwerking.
Maatschapscontract
Een maatschapscontract is niet verplicht, maar het is zeer aan te raden. In dit contract legt u vast wie de maten zijn, wat ze inbrengen (bijvoorbeeld geld en arbeid), hoe de winst wordt verdeeld, hoe de bevoegdheden worden verdeeld en hoe en wanneer de maatschap kan worden beëindigd. Het contract kan zelf worden opgesteld of via een advocaat, notaris of specialist.
Wat is een Modelovereenkomst DBA?
Een modelovereenkomst DBA is een voorbeeldovereenkomst gepubliceerd door de Belastingdienst om heldere afspraken te maken over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Dit helpt om te voorkomen dat er sprake is van een fictieve dienstbetrekking.
Doel van de Modelovereenkomst
De modelovereenkomst geeft richting aan de vraag hoe de samenwerking kan worden ingevuld. Het helpt bij het bepalen of er sprake is van gezag, of de opdrachtnemer dagelijkse instructies moet opvolgen, en of de opdracht door een specifieke persoon moet worden uitgevoerd of door een vervanger.
Hoe Stelt u een Modelovereenkomst Op?
Kies het Juiste Model
Er zijn verschillende modelovereenkomsten beschikbaar, zoals de modelovereenkomst waarbij er geen gezagsrelatie wordt aangenomen en de modelovereenkomst vrije vervanging. Kies het model dat het beste bij uw situatie past.
Pas de Overeenkomst Aan
U mag delen van de modelovereenkomst gebruiken, artikelen toevoegen en aanpassen naar uw eigen situatie. Let erop dat u de geel gemarkeerde delen in de overeenkomst behoudt en geen afspraken opneemt die tegenstrijdig zijn met deze delen.
Bewaar de Overeenkomst
Zorg voor een ondertekend exemplaar van de overeenkomst en bewaar deze goed. Controleer regelmatig of de afspraken in de praktijk worden nageleefd.
Aansprakelijkheid in een Maatschap
In een maatschap zijn de maten zelf verantwoordelijk voor hun eigen handelingen en zijn ze met hun eigen geld aansprakelijk voor de financiën en eventuele schulden. Zakelijke schuldeisers maken eerst aanspraak op het zakelijke vermogen en als dit niet voldoende is, kunnen ze aanspraak maken op het privévermogen. Als een maat handelt terwijl hij dat volgens de wet of de afspraken niet mag, bent u in principe niet aansprakelijk, tenzij er sprake is van een volmacht of gezamenlijke besluitvorming.
De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige
Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.
Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden
Veelgestelde vragen
Wat is het doel van een modelovereenkomst DBA?
Een modelovereenkomst DBA helpt bij het voorkomen van een fictieve dienstbetrekking door heldere afspraken te maken over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers.
Is een maatschapscontract verplicht?
Nee, een maatschapscontract is niet verplicht, maar het is zeer aan te raden om duidelijke afspraken vast te leggen over de samenwerking.
Hoe worden schulden in een maatschap afgehandeld?
In een maatschap zijn de maten zelf verantwoordelijk voor hun eigen handelingen en zijn ze met hun eigen geld aansprakelijk voor de financiën en eventuele schulden. Zakelijke schuldeisers maken eerst aanspraak op het zakelijke vermogen en als dit niet voldoende is, kunnen ze aanspraak maken op het privévermogen.
Kan een maatschap worden omgezet in een andere rechtsvorm?
Ja, een maatschap kan worden omgezet in een bv of een eenmanszaak. Hierbij moeten de aandelen in de bv op dezelfde manier worden verdeeld als het vermogen in de maatschap was verdeeld.
Wat gebeurt er als een maat uit de maatschap stopt of overlijdt?
Als een maat stopt of overlijdt, is de maatschap ontbonden en eindigt de maatschap, tenzij er in het maatschapscontract een verblijvensbeding of overnamebeding is opgenomen. Dit beding regelt dat de overblijvende maten de inbreng van de vertrokken of overleden maat overnemen.