Belastingdienst zzp controle: Alles wat u moet weten in 2025

Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid treedt op wanneer een zzp’er (zelfstandige zonder personeel) op papier als zelfstandige werkt, maar in de praktijk als werknemer functioneert. Dit kan zich op verschillende manieren uiten, zoals wanneer een zzp’er voornamelijk voor één opdrachtgever werkt, weinig vrijheid heeft in het bepalen van tarieven en werktijden, en sterk economisch afhankelijk is van de organisatie.

Belastingdienst controle vanaf 2025

Vanaf 1 januari 2025 is de Belastingdienst weer gestart met actief controleren op schijnzelfstandigheid bij zzp’ers. Dit betekent dat opdrachtgevers die zzp’ers inzetten, te maken kunnen krijgen met naheffingen voor loonheffingen als de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van een verkapt dienstverband.

Overgangsperiode en ‘zachte landing’

Om opdrachtgevers de tijd te geven zich aan te passen, heeft de Belastingdienst een overgangsperiode ingesteld, ook wel de ‘zachte landing’ genoemd. Hierbij gelden de volgende voordelen:
– Geen terugwerkende kracht: Controles richten zich uitsluitend op arbeidsrelaties vanaf 1 januari 2025.
– Geen boetes: In 2025 worden geen boetes opgelegd als u actief maatregelen neemt om arbeidsrelaties correct te kwalificeren.
– Waarschuwing vooraf: Voordat de Belastingdienst een boekenonderzoek start, ontvangt u eerst een waarschuwing en de gelegenheid om de situatie te herstellen.
– Ondersteuning van de Belastingdienst: Er zijn hulpmiddelen beschikbaar, zoals de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie, om de juiste kwalificatie van arbeidsrelaties te bepalen.

Hoe beoordeelt de Belastingdienst schijnzelfstandigheid?

De Belastingdienst beoordeelt of er sprake is van schijnzelfstandigheid aan de hand van een beslis- en afwegingskader. Hierbij worden drie hoofdcriteria gebruikt:

Gezagsverhouding

De mate waarin de opdrachtgever zeggenschap heeft over het werk:
– Geeft u inhoudelijke aanwijzingen die de zzp’er moet opvolgen?
– Moet de zzp’er zich houden aan uw bedrijfsregels?
– Bepaalt u hoe en wanneer het werk wordt uitgevoerd?

Arbeid

De verplichting om het werk zelf uit te voeren:
– Kan de zzp’er zich vrij laten vervangen?
– Of moet de zzp’er het werk persoonlijk verrichten?

Loon

De verplichting tot betaling voor de werkzaamheden:
– Is er een vaste vergoeding voor de werkzaamheden?
– Hoe zijn de betalingsafspraken vormgegeven?

De Belastingdienst kijkt naar het totaalbeeld en geen enkel criterium is op zichzelf doorslaggevend. Een combinatie van factoren bepaalt of er sprake is van een dienstverband.

Praktische tips en maatregelen

Vooroverleg met de Belastingdienst

Vanaf 2025 biedt de Belastingdienst de mogelijkheid van vooroverleg. Hierbij kunt u vooraf duidelijkheid krijgen over uw arbeidsrelatie door een gedetailleerde beschrijving van de werkrelatie, concrete informatie over de praktische uitvoering, en documentatie over de voorgenomen samenwerking in te dienen.

Evaluatie en Herziening van Werkrelaties

Maak gebruik van de overgangsperiode in 2025 om uw werkrelaties zorgvuldig te evalueren en te herzien. Dit is belangrijk omdat vanaf 2026 strengere controles en boetes zullen worden toegepast, inclusief de mogelijkheid om correcties tot vijf jaar terug op te leggen.

Hulpmiddelen van de Belastingdienst

Gebruik de beschikbare hulpmiddelen, zoals de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie, om de juiste kwalificatie van arbeidsrelaties te bepalen.

De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige

Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.

Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid?

Als de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van een verkapt dienstverband, heeft dit directe gevolgen voor de opdrachtgever. Dit kan leiden tot naheffingen voor loonheffingen, loondoorbetaling bij ziekte, vakantierechten, ontslagbescherming en de toepassing van alle rechten uit de cao en arbeidswetgeving.

Kan ik als opdrachtgever boetes voorkomen in 2025?

Ja, in 2025 worden geen boetes opgelegd als u actief maatregelen neemt om arbeidsrelaties correct te kwalificeren. U ontvangt eerst een waarschuwing en de gelegenheid om de situatie te herstellen voordat een boekenonderzoek wordt gestart.

Wat is de ‘zachte landing’ in 2025?

De ‘zachte landing’ is de overgangsperiode in 2025 waarin de Belastingdienst opdrachtgevers de tijd geeft om zich aan te passen aan de nieuwe regels. Hierbij worden geen boetes opgelegd, is er geen terugwerkende kracht, en ontvangt u een waarschuwing vooraf voordat een boekenonderzoek wordt gestart.

Hoe kan ik vooroverleg plegen met de Belastingdienst?

U kunt vooroverleg plegen door een gedetailleerde beschrijving van de werkrelatie, concrete informatie over de praktische uitvoering, en documentatie over de voorgenomen samenwerking in te dienen. Dit geeft u vooraf duidelijkheid over uw arbeidsrelatie.

Wat zijn de gevolgen vanaf 2026?

Vanaf 2026 zullen strengere controles en boetes worden toegepast, inclusief de mogelijkheid om correcties tot vijf jaar terug op te leggen. Het is daarom belangrijk om in 2025 uw werkrelaties zorgvuldig te evalueren en te herzien.

We verbinden opdrachtgevers & zelfstandigen met zekerheid

Bij Maatschapsvriend bieden we een oplossing die voldoet aan de actuele regelgeving. Onze structuur elimineert het risico op schijnzelfstandigheid en zorgt voor een juridisch veilige samenwerking. Zo kun jij zorgeloos ondernemen of samenwerken, zonder gedoe met complexe wetgeving.

Veilig samenwerken via
Maatschapsvriend

Bij Maatschapsvriend verbinden we zelfstandigen en opdrachtgevers op een juridisch veilige en toekomstbestendige manier.