Belastingdienst maatschap Wet DBA: Alles wat je moet weten
Inhoudsopgave
Inleiding tot de Wet DBA
De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) is sinds 2016 in werking en heeft de VAR-verklaring vervangen. Na een handhavingsmoratorium van negen jaar zal de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 weer actief handhaven op schijnzelfstandigheid.
Handhaving door de Belastingdienst
De Belastingdienst zal voornamelijk bij grote partijen die veel werken met zzp’ers, controle uitvoeren. Als er aanwijzingen zijn van een verkapt loondienstverband, zal dit met het bedrijf besproken worden en zal er gezocht worden naar een oplossing. De Belastingdienst kijkt niet naar het geheel van opdrachtgevers van een ondernemer, maar beoordeelt per opdracht of er sprake is van schijnzelfstandigheid.
Criteria voor ondernemerschap
De Belastingdienst beoordeelt of er sprake is van een dienstbetrekking of een ondernemersopdracht. Een cruciale factor hierin is de mate van gezagsverhouding. Als de opdrachtgever aangeeft waar, wanneer en hoe de ondernemer zijn werk moet doen, wordt dit gezien als een loondienstverband. Als de ondernemer daarentegen zelf de vrijheid heeft om zijn uren in te delen, werkdagen uit te kiezen en te bepalen hoe de opdracht afgerond kan worden, is er sprake van ondernemerschap.
Gevolgen van schijnzelfstandigheid
Bij constatering van schijnzelfstandigheid kan de Belastingdienst naheffingen opleggen voor sociale premies en loonbelastingen. Ook kan er een waarschuwing gegeven worden voordat tot naheffingen wordt overgegaan. De criteria uit het Deliveroo-arrest zullen als richtlijn dienen bij de handhaving.
Maatschappen en de Wet DBA
Bij maatschappen is het belangrijk om duidelijk te maken dat de ondernemers zelfstandig opereren en niet onder gezag van een opdrachtgever vallen. De Belastingdienst kijkt dwars door de rechtsvorm heen; de klus is leidend, niet de rechtsvorm. Als de ondernemers in een maatschap zelfstandig hun werk kunnen organiseren en geen instructies van een opdrachtgever hoeven op te volgen, zal de Belastingdienst waarschijnlijk ondernemerschap constateren.
De oplossing voor opdrachtgevers & zelfstandige
Bij Maatschapsvriend brengen we zelfstandigen en opdrachtgevers samen in een veilige, professionele samenwerking. Schijnzelfstandigheid is niet alleen een risico voor zzp’ers, maar ook een uitdaging voor opdrachtgevers die met zelfstandigen willen werken. Wij bieden een oplossing die beide partijen beschermt tegen juridische, financiële en operationele valkuilen. Als zelfstandige profiteer je van de zekerheid en ondersteuning van een team, zonder je ondernemerschap te verliezen. Wij nemen jouw backoffice volledig uit handen, zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent. Voor opdrachtgevers zorgen we voor een juridisch waterdichte structuur, zodat samenwerken met zelfstandigen eenvoudig, risicoloos en professioneel verloopt. Samen bouwen we aan een veilige en succesvolle samenwerking.
Maak vandaag nog je account aan door je aan te melden: Aanmelden
Veelgestelde vragen
Wat is de Wet DBA en hoe werkt deze?
De Wet DBA vervangt de VAR-verklaring en regelt de beoordeling van arbeidsrelaties. Vanaf 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst deze wet weer actief, met een focus op het voorkomen van schijnzelfstandigheid.
Hoe controleert de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid?
De Belastingdienst controleert voornamelijk bij grote partijen die veel werken met zzp’ers. Ze beoordelen per opdracht of er sprake is van een dienstbetrekking of ondernemersopdracht, met aandacht voor de mate van gezagsverhouding.
Wat zijn de gevolgen van schijnzelfstandigheid?
Bij constatering van schijnzelfstandigheid kunnen naheffingen voor sociale premies en loonbelastingen worden opgelegd. Ook kan er een waarschuwing gegeven worden voordat tot naheffingen wordt overgegaan.
Kan ik als zzp’er in een maatschap nog steeds ondernemer zijn?
Ja, als de ondernemers in een maatschap zelfstandig hun werk kunnen organiseren en geen instructies van een opdrachtgever hoeven op te volgen, zal de Belastingdienst waarschijnlijk ondernemerschap constateren.
Wat gebeurt er als ik via een bv of detacheringsbureau werk?
Als je via een bv of detacheringsbureau werkt, val je niet onder de handhaving van de Wet DBA. Je bent in feite in loondienst en kunt geen gebruik maken van ondernemersfaciliteiten zoals aftrekposten en fiscale regelingen.